Nyitókép: MTI

Díjeső: kötelező attrakció lett Budapesten a Liget Budapest Projekt

Infostart / InfoRádió - Kocsonya Zoltán
2024. szeptember 30. 19:57
A világ legjobb turisztikai fejlesztésének választották a Liget Budapest Projektet az International Travel Awards díjátadóján. Gyorgyevics Benedekkel, a megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatójával beszélgettünk.

A Liget Budapest Projekt és az azon belül megvalósuló különböző intézmények eddig is szép számmal gyűjtötték már a díjakat Magyarországnak, Budapestnek és természetesen magának a Liget-projektnek, a korábbi elismerések azonban elsősorban ingatlanfókuszúak voltak – mondta Gyorgyevics Benedek, példaként említve a japán sztárépítész, Fudzsimoto Szú által megálmodott Magyar Zene Házát, valamint a Ferencz Marcell által tervezett Néprajzi Múzeumot.

Most viszont egy turisztikai elismerést kapott Dubaiban, az International Travel Awards-ot, miután a világ legjobb turisztikai fejlesztésének választották a Liget Budapest Projektet – tette hozzá. Sőt aaz Európa legjobb családbarát fejlesztése címet is elnyerte, a Magyar Zene Háza pedig az Európa legvonzóbb turisztikai attrakciója elismerést kapta meg a díjkiosztón. „Valóban díjesőről beszélhetünk, de ami a legfontosabb, hogy itt most nem az ingatlanos, hanem a turisztikai szempontokat vették figyelembe, amikor a díjakat kiválasztották” – tette hozzá a Városliget Zrt. vezérigazgatója.

A nemzetközi elismeréseken és rangos díjakon túl „teljesen egyértelmű”, hogy erősebb nemzetközi figyelem összpontosul a Ligetre, vagyis több látogatót vonz a projekt. Gyorgyevics Benedek az InfoRádióban elmondta, 2013-14 környékén, amikor a Liget Budapest Projekt ötlete megfogalmazódott, 4-4,5 millió egyedi látogatása volt a Városligetnek – főként az állatkertnek és a Széchenyi fürdőnek köszönhetően –, napjainkban azonban már 10 milliós látogatószámról beszélhetünk, és a méréseik alapján a látogatók meghatározó hányada külföldi.

"A Ballon kilátó üzemeltetőjének becslése alapján 70 százalék fölött van a külföldiek aránya, de a Magyar Zene Házában is eléri az 50 százalékot, akár a koncert- és kiállításlátogatók, akár azok esetében, akik csak ellátogatnak megcsodálni az épületet. Úgyhogy egyértelműen kijelenthető, hogy kötelező attrakció lett Budapesten" – emelte ki.

„A rendszerváltás utáni Budapest új szimbóluma az, ami a Városligetben, a Liget Budapest Projektnek köszönhetően megszületett, amit mindenki, aki Budapestre érkezik, látni szeretne”

– jelentette ki.

Mindeközben újabb állomásához érkezett a Városliget parkjának a megújítása. Legutóbb a KRESZ-parkot adták át, ami egy 30 ezer négyzetméteres zöldfelület, több száz fával, több ezer cserjével, utcabútorokkal, és önmagában is egy nagyon izgalmas új attrakcióval, illetve a napokban megújult a Ballon kilátó környezete is. "A 99 hektáros zöldfelület fejlesztése folytatódik, ami nemcsak a legnagyobb, hanem a legjobb minőségű fejlesztése lesz zöldfelület tekintetében Budapestnek" – tette hozzá a Városliget Zrt. vezérigazgatója.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Liget Projekt díjai – Gyorgyevics Benedek vezérigazgató, Városliget Zrt.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást