Nyitókép: MTI/Cseke Csilla

Jön a Kaláka-dokumentumfilm, már nincs is messze!

Infostart / MTI
2024. szeptember 17. 14:30
Szeptember 26-tól vetítik országszerte a mozik a legendás Kaláka együttesről szóló, Kaláka - a Kárpátoktól a Karib-tengerig című egész estés dokumentumfilmet, Pigniczky Réka rendezését.

A dokumentumfilmben a zenekar négy tagja útnak indul a kolumbiai Cartagenába, ahol életükben először éneklik el Kányádi Sándor Románc című, magához a városhoz írt szerelmes versét - olvasható az MTI-hez eljutatott közleményben.

A filmben 30 megzenésített vers hangzik el - idézi a közlemény Pigniczky Réka rendezőt, aki szerint a film egy külső és belső lelki utazás, amely mindenkinek szól.

Az 1996 óta változatlan felállásban együtt játszó Becze Gábor, Gryllus Dániel, Gryllus Vilmos és Radványi Balázs mellett megszólal a filmben a Kaláka történetében szintén fontos szerepet betöltő Huzella Péter, Major Gábor és Mikó István is.

A közlemény szerint az 55 éve muzsikáló Kaláka mindenütt ugyanazt jelenti a magyaroknak, bárhol is éljenek a világban: nyelvi és kulturális közösséget, összetartozást a verseken és a dalokon keresztül.

A film Budapesten, a Puskin Moziban az országos bemutató előtti vetítéseken is látható, de szerepelt a 2024-es Magyar Mozgókép Fesztivál programjában, majd a Balaton körüli kertmozikban is vetítették. A dokumentumfilm a Nemzeti Filmintézet támogatásával, az 56films gyártásában készült.