Nyitókép: Pixabay.com

Magyar Ízek Utcája: a bográcsos ételek közt is lesz olyan, amilyen még nem volt

Infostart / InfoRádió - Rozgonyi Ádám
2024. augusztus 11. 19:23
Idén már 15 éves a Magyar Ízek Utcája, a nyár egyik legnagyobb gasztrokulturális vására, amely ismét felvonultatja a Kárpát-medence magyar és nemzetiségi ételeit. A rendezvényen idén a bográcsé, a tűzön főtt ételeké lesz a főszerep. Erről is kérdezte az InfoRádió Novotny Antalt, a Magyar Ízek Utcájának alapítóját.

Novotny Antal nem tud még egy olyan rendezvényről Európában, amely ennyire erősen és összetettséggel koncentrálna egy nemzet saját gasztrokultúrájára. "Ez a mi gasztrokultúránk, ennek a színessége, gazdagsága tudja mértéktelenül megtölteni ezt a rendezvényt értékkel, és még messze nem sikerült minden ízt, minden technikát, minden nemzetiséget levadászni" – hangsúlyozta az InfoRádióban a Magyar Ízek Utcája alapítója.

Az idei fő téma a bogrács, illetve a tűzön főtt ételek.

"A bográcsosok, tűzön főttek alatt egy nagyon vastag gasztrokultúra rejlik. Egy 1940-es évekbeli kutatás azt állítja elénk, hogy az ünnepi étkezések mindössze 16 százalékában találtak sült húst az asztalon; tehát ez egy nagyon gazdag, nagyon széles és nagyon sokrétű gasztrokultúrai elem. Az egyféle edényben – üst, fazék, bogrács – elkészített étel esetében van egy csavar, amit a pörkölt neve is mutat: az edényben pörkölődik meg az étel, tehát nem csupán fő, minden ilyen ételnél történik valami, amitől igazán élvezhetővé, vastag étellé válik, akár egy kortárs étteremben is bemutatható, miközben nagyon archaikus technológiákat, ötleteket, alapanyaghasználatot találunk" – ecsetelte.

Hogy a hagyomány felszínen tartása mellett hogyan lehet évről évre újat is mutatni, arról elmondta, ennek a titka a játékos magyar gasztrokultúra.

"Találkozni olyan étellel, amelynek ötven évnél nincsen nagyobb múltja, és találni tényleg archaikus ételt is. Volt egyszer egy beszélgetésem

egy örmény ángádzsábur levesreceptről, amelyről azt mondták, ez legfeljebb 400 éves, majd mondanak nekem rendes örmény kaját.

Pedig egy nagyon trendi, izgalmas levesről beszélünk" – hozta fel példaként arra, hogy nagyon hagyományos, kevéssé ismert ételek is tudnak divatossá válni.

Szerinte a gasztrokultúra eleve mindig friss, ezt az biztosítja, hogy "mindig a kortárs embernek főzünk", nem lehet mindig úgy, ahogy egy 1780-ban kiadott szakácskönyv diktálja, és miközben a technológia és az alapanyagok megújulnak, a receptek lehetnek még archaikusak.

Felhívta a figyelmet, hogy a bográcsos ételek közt is lesznek idén olyanok, amilyenek korábban nem voltak, ettől lesz "utazás" a rendezvény, "aha élmény".


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Augusztus 20. - Magyar Ízek Utcája
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást