Nyitókép: MTI/EPA/ANSA/Giorgio Benvenuti

Francis Ford Coppola és egy intézmény is a Kennedy Center díjazottjai között

Infostart / MTI
2024. július 20. 12:50
Francis Ford Coppola filmrendező, a Grateful Dead együttes, Arturo Sandoval dzsessztrombitás, Bonnie Raitt gitáros és a legendás harlemi Apollo színház is megkapja idén a Kennedy Center díját – jelentette be a washingtoni kulturális központ.

A Kennedy Center 47. díjátadó gáláját december 8-án rendezik meg.

A Grateful Dead a hatvanas évek pszichedelikus korszakának San Franciscójában indult folkzenekarként lassacskán kulturális jelenséggé és minden idők egyik legsikeresebb turnézenekarává nőtte ki magát. Bár gitárosa és egyik alapítója, Jerry Garcia 1995-ben elhunyt, a banda, amely közben számos átalakuláson esett át, tovább folytatta turnéit. Jelenleg Dead and Company néven a Las Vegas-i The Sphere-ben lépnek fel.

A 85 éves, öt Oscar-díjjal elismert filmrendező, Francis Ford Coppola a filmtörténet olyan klasszikussá vált alkotásait rendezte, mint A keresztapa vagy az Apokalipszis, most. Idén májusban Cannes-ban bemutatkozott futurisztikus New York-eposzát, a Megalopolist, amelyet saját zsebéből finanszírozott, szeptembertől vetítik az észak-amerikai mozikban.

A kubai származású 74 éves Sandoval a zongora és ütőhangszerek után tért át a trombitára. Nemzetközi pályafutásának indulását Dizzy Gillespie támogatta, aki abban is segített neki, hogy disszidálhasson Kubából. Sandoval annak idején fellépett azon a gálán, amit Gillespie Kennedy Center-beli kitüntetése alkalmából rendeztek.

Az ugyancsak 74 esztendős, bluesénekes, dalszerző, gitáros Raitt szintén többször lépett már fel a kulturális központ díjátadóján, 2012-ben Buddy Guy, 2016-ban Mavis Staples köszöntésén. Az elmúlt ötven évben számos díjat nyert el zenei pályáján, köztük 13 Grammy-díjat. A Rolling Stone magazin minden idők száz legjobb gitárosa és énekese közé is besorolta, és beiktatták a Rock and Roll Hírességek Csarnokába.

Ritkán fordul elő, hogy a Kennedy Center egy intézményt tüntessen ki, de idén a kilenc évtizedes pályafutásra visszatekintő legendás koncerthelyszín, az Apollo Színház is elnyerte az elismerést. Billie Holidaytől és James Browntól kezdve Stevie Wonderen át Lauryn Hillig számos híresség léphetett fel az afroamerikai művészek generációit befogadó színházban, amely jelenleg felújítás alatt áll, ezért előadásait a Victoria színházba költöztették.