Nyitókép: Getty Images/ MediaNews Group/Los Angeles Dail

Dudás Viktor: a hollywoodi forgatókönyvírók sztrájkját itthon is megérezhetjük

Infostart / InfoRádió - Imre Júlia
2023. július 13. 09:14
Hónapok óta sztrájkolnak az amerikai forgatókönyvírók. A filmszakértő szerint az írók megélhetése a streamingszolgáltatók és a mesterséges intelligencia térnyerése miatt került veszélybe.

"A szórakoztatóipari igen jelentős változásokon megy keresztül egyrészt a streamingszolgáltatók látványos térnyerése, másrészt pedig a mesterséges intelligencia előtérbe kerülése miatt" – mondta az InfoRádióban Dudás Viktor filmszakértő.

Mint jelezte, a forgatókönyvírók helyzete legutóbbi sztrájkjuk, 2007–2008 óta változatlan: az írók sokkal mostohább körülmények közé kerültek, mint korábban bármikor. Eőfordul, hogy a stúdióban a lámpákat beállító munkásnak magasabb az órabére, mint annak, aki a színpadon szereplő előadónak írja a vicceket. Az Írók Szövetsége május 1-je óta vesz részt a sztrájkban, hogy változtassanak a helyzetükön. A hollywoodi szövetségnek több mint 11 ezer tagja van, és a tagság 98,4 százaléka szerint tarthatatlanok a mostani feltételek.

Követeléseik közé tartozik a jobb alapfizetés, és hogy a mesterséges intelligencia ne szoríthassa őket ki a munkájukból,

például egy humán írót ne lehessen arra megkérni, hogy mesterséges intelligenciával írt történetet tisztázzon, tehát gyakorlatilag csak korrektor szerepe legyen. A másik sarkalatos pont, hogy a streamingszolgáltatók nem adnak ki pontos adatokat a produkciók nézettségéről, ezért azt sem látják a forgatókönyvírók, hogy mekkora részesedésük lehetne egy adott filmből. Eközben az elmúlt években a szórakoztatóipari szegmens "elképesztően dinamikusan" fejlődik, és több tízmilliárd dolláros éves hasznot termel az üzemeltetőknek.

Hollywoodban a sztrájk bejelentése utáni napokban több mint 300 sztár – többek között Jennifer Lawrence, Brendan Fraser, Meryl Streep – egy támogató levelet írt alá, és felszólította a stúdiókat arra, hogy hallgassák meg az írók követeléseit.

Dudás Viktor hozzátette: a sztrájk az egész iparágra kihat, és áttételesen még Magyarországra is hatással lehet. Azok a produkciók, melyek például ősszel érkeztek volna Magyarországra, elmaradhatnak.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Dudás Viktor: a hollywood-i forgatókönyvírók sztrájkját itthon is megérezhetjük
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást