Nyitókép: Pixabay.com

Igazi magyar "hírvivő" ételt próbál kihozni egy szakácsverseny

Infostart / InfoRádió - Kalapos Mihály
2022. október 3. 05:40
A szervező szerint kellenek olyan ételek, amelyekről újra megismeri a világ a magyar konyhát.

December 16-ig lehet jelentkezni a 6. Magyarország Étele szakácsversenyre - számolt be az InfoRádiónak az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnöke, Asztalos István, az esemény szervezője. A döntőre március 18-án kerül sor a felcsúti Letenyey Lajos Gimnáziumban.

A verseny ötlete onnan jött, hogy 60 éve nem született olyan új étel, ami kifejezetten Magyarországról szólna, az utolsó ilyen a bélszín Budapest módra és a Csáky rostélyos volt.

"Megpróbálunk ezzel szakítani,

a szakácsok tudását kihasználva elkészítjük az új magyar ételeket, amelyek alapján beazonosíthatóvá válunk"

- mutatott rá Asztalos István.

A verseny az évek során odáig fejlődött, hogy kárpát-medenceivé vált, öt országból járulnak hozzá az alkotáshoz. "Ez nekünk külön öröm, mert a nemzeti összetartozást a fehér asztalnál is meg lehet élni" - jelezte a szervező.

Tavaly és tavalyelőtt már 30 fölötti nevező volt, sokszor a kétfős csapatok különböző éttermek séfjeiből állnak össze.

2020-ban a fogas volt az év hala, ebből készült egy rolád, illetve

kapros, sós, tormás, kecskesajtos túrógombóc

is készült. A legutolsó győztes egy szürkemarhanyakból készült roládétel volt, lecsóval.

"Új ételt nagyon nehéz alkotni, vannak mindenféle megkötések: van alapanyag-megkötés, idén az Agrárminisztérium által kiválasztott sertéshús és a Naszálytej tarkavaja" - mondta még. Egy négy elemből álló ételcsodát kell megalkotni.

A teljes interjút alább meghallgathatják.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Év magyar étele szakácsverseny - Asztalos István
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást