Nem roppant össze a balatoni vendéglátás a koronavírus-járvány nyomán, sőt számos új hely is nyílt a régióban – ez derül ki a Magyar Konyha magazin mellékleteként immár nyolcadik alkalommal megjelent Balatoni Gasztrokalauzból.
Vinkó József, a Magyar Konyha főszerkesztője az InfoRádió Aréna című műsorának stúdiójában elmondta, áprilisban egy lyukas garast nem adott volna a kiadványért, de a szerkesztőség meggyőzte, hogy próbálják meg.
"Követtük a Michelin alapgondolatát, hogy
nem teszteljük, sokkoljuk az éttermeket, hanem csak felmutatjuk. A túlélés volt az első kérdés.
Amit viszont láttunk, hogy az igazán jelentős helyek túlélték a válság mind a három hónapját, ami azt jelenti, ugyanúgy 333 tipp van, pedig 100 hely cserélődött is" – ecsetelte Vinkó József.
Számára szintén meglepetés volt, hogy 55 új hely nyílt a Balatonnál, ebből pedig csak 8-10 volt, amely korábban többször bezárt és újranyitott már.
"Lakáséttermek is nyílnak most"
– újságolta a főszerkesztő, aki szerint ez is mutatja, hogy "a Balaton agyoncsaphatatlan". Felidézte, hogy a válság hajnalán az éttermek felének a megszűnését jósolták, de történt egy furcsa dolog.
"Világosan kiderült, amit még annak idején Gundel Károly is mondogatott: a jó étteremhez jó alapanyag, jó séf és jó vendég kell, a balatoni termelők pedig együtt élnek-halnak az éttermekkel és a vendégekkel. A törzsvendégek nem fognak eljárni máshová ,és nem fognak megtanulni főzni, hanem az első adandó alkalommal maszkkal vagy maszk nélkül támogatni fogják az éttermeket" – húzta alá Vinkó József.
A teljes interjút kedd este 6 órától az InfoRádió Aréna című műsorában hallhatják.