Nyitókép: Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond Tisza István emlékművénél a budapesti Kossuth téren 2018. október 31-én. Tisza István egykori miniszterelnököt 1918. október 31-én gyilkolták meg. MTI/Szigetváry Zsolt

Konzervatív politikai enciklopédia jelenik meg szőnyeg alá söprés nélkül

Infostart / InfoRádió - Rozgonyi Ádám
2019. március 7. 20:14
Pénteken jelenik meg a Mathias Corvinus Collegium Tihanyi Alapítványa gondozásában, a Barankovics Alapítvány, illetve a Polgári Magyarországért Alapítvány támogatásával a Magyar Politikai Enciklopédia. A kötet több mint 80 szerzője arra vállalkozott, hogy történelmi tapasztalataik segítségével, tágabb eszmetörténeti és mai érvénnyel határozzák meg a hazai közéletben használatos fogalmakat.

A neves angol konzervatív gondolkodó, Roger Scruton hasonló jellegű munkája ihlette enciklopédia csaknem 650 oldalon, 647 szócikkben vizsgálja a magyar politikai életet érintő legtöbb kérdést. A többi között vizsgálja a nemzet, a köztársaság, a demokrácia, valamint a fékek és ellensúlyok fogalmát – tudta meg az InfoRádió Pásztor Pétertől, az enciklopédia főszerkesztőjétől.

Mint mondta: a kiadványnak különlegessége, hogy – mivel számos vita személyek körül alakul – számos történelmi szereplőt mutatnak meg benne: például a Tiszákat, Horthy Miklóst, Károlyi Mihályt, Imrédy Bélát, Lenint és Hitlert. Az enciklopédia az antiszemitizmust, a vészkorszakot, valamint az ügynökkérdést is tárgyalja.

„Nagyon erősen igyekeztünk, hogy ne söpörjünk semmit a szőnyeg alá”

– fogalmazott a kiadvány főszerkesztője.

Az enciklopédia szócikkeinek egyharmadát a szerkesztőbizottság tagjai – Egedy Gergely, Fülep Tamás Gusztáv, Karácsony András, Király Miklós, Mezei Balázs és Pesti Sándor – jegyzik – tette hozzá a főszerkesztő. További fontos szerző még: Balázs Zoltán, Mike Károly, Mándi Tibor, Ritoók Zsigmond, Csejtei Dezső, és Szörényi László. Pásztor Péter kiemelte: az enciklopédia a magyar konzervatív értelmiség a rendszerváltozás óta zajló politikai, ideológiai vitában képviselt álláspontját mutatja be.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást