Mire gondolhattak a koncentrációs táborok őrei?

InfoRádió / MTI
2017. január 21. 05:05
Az egykori Auschwitz-Birkenau-i koncentrációs és megsemmisítő tábor jelenlegi múzeuma a táborban 1940 és 1945 között dolgozó személyzethez köthető dokumentumokat, fotókat, leveleket, naplóbejegyzéseket és egyéb anyagokat kér németektől és osztrákoktól.

A múzeum igazgatója, Piotr Cywinski szerint céljuk, hogy jobban megértsék az emberek iránti gyűlölet populista mechanizmusának működését. Az adományozóknak teljes anonimitást ígér az intézmény. A múzeum közreadta a felhívását a honlapján.

Az igazgató szerint az Auschwitzról szóló történelmi ismeretek főleg egykori fogvatartottaktól, a fennmaradt tábori dokumentációból és a háború utáni bírósági tárgyalásokból származnak, de az archívumban kevés olyan privát anyag van, amely az SS tagjaitól származik. Hiányoznak az olyan források, amelyek hozzájárulhatnak a "tettesek motivációjának és mentalitásának" megismeréséhez.

A második világháborúban elfoglalt Lengyelországban a nácik által létesített Auschwitz-Birkenau-i koncentrációs táborban mintegy 1,1 millió embert, többségében zsidókat öltek meg.