Elhunyt Elvis Presley első gitárosa

InfoRádió / MTI
2016. június 29. 10:55
Elhunyt 84 évesen Scotty Moore, aki úttörő rockgitárjátékával nagyban hozzájárult Elvis Presley forradalmi zenei stílusának megformálásához és jelentős hatással volt egy egész zenei generációra, köztük Keith Richardsra, Jimmy Page-re és Bruce Springsteenre.

Moore otthonában, Nashville-ben hunyt el kedden. Halálhírét életrajzírója és barátja, James L. Dickerson erősítette meg a zenész egy családi barátjára hivatkozva.

"Mint zenészt a rock'n'roll egyik társalapítójának tartom az általa kitalált eredeti gitárjáték miatt" - jelentette ki Dickerson, aki ikonnak nevezte Moore-t.

Presley volt felesége, Priscilla Presley kedden közleményben emlékezett a zenészre. "Elvis nagyon szerette Scottyt és nagy becsben tartotta közös munkájuk stúdióban és a turnékon eltöltött csodálatos éveit. Scotty maga is fantasztikus zenész és igazi legenda volt. A zene, amit Elvis és Scotty együtt játszott örökre élni fog, és a jövő generációkra is hatással lesz" - fogalmazott.

A Rock and Roll Hírességeinek Csarnokába 2000-ben beiktatott Moore hunyt el utolsóként a híres csapatból, amelyet Elvisszel, Bill Black basszusgitárossal és Sam Phillips producerrel együtt alkottak.

Moore és Black 1954 júliusában találkozott először Elvis Presleyvel a memphisi Sun Records stúdióban, ahol később számos nagy slágerüket vették fel, köztük a That's All Righ és a Mystery Train című számokat.

Moore, Black és D.J. Fontana dobos kísérték Elvist korai tévés fellépésein és első filmjeiben is, de 1957-ben - ahogy Moore a That's All Right, Elvis című memoárjában is leírta - elegük lett abból, hogy miközben az énekes milliomos lett, nekik alig fizettek.

Moore a kilencvenes évek végén egy interjúban felidézte: azért is csalódott volt, mert eltűnt a bensőséges kapcsolat, már nem beszélgethettek csak úgy Elvisszel, amikor akartak.

A gitáros még egy alkalommal, 1968-ban játszott együtt Elvisszel egy visszatérését előkészítő televíziós szereplésén, amely ismét a slágerlisták élvonalába repítette a sztárt. De gázsija még az utazási költségeit sem fedezte és nem hívták el Presley 1970-es turnéira sem.

Moore az ötvenes évek végétől számos énekessel dolgozott és 1964-ben egy szólólemeze is megjelent.

Dickerson szerint nemcsak legendás gitáros, hanem nagyszerű ember is volt.

Tennessee-ben született 1931-ben, és egészen korán megtanult gitározni. Szerette a dzsesszt és countryzenét, hatással volt rá Chet Atkins és Les Paul is.

A második világháborúban a haditengerészetnél szolgált, majd Memphisben telepedett le. Eleinte egy ruhatisztítóban dolgozott és munka után zenélgetett. Később került a Sun Record stúdiójába, ahol Blackkel játszott. Phillips itt hívta fel a figyelmüket Elvisre és kérte fel őket, hogy dolgozzanak együtt vele.