Amerikai segítséggel mentik Hemingway hagyatékát

InfoRádió / MTI
2016. május 12. 14:52
Egy amerikai alapítvány 900 ezer dollárnyi (250 millió forint) korszerű építőanyagot szállított szerdán Kubába, hogy ott modern intézet épülhessen Ernest Hemingway Nobel-díjas amerikai író hagyatékának megőrzésére.

A bostoni központú Finca Vigía Alapítvány évek óta szeretné megóvni a Havanna mellett tárolt több ezer Hemingway-dokumentumot a hőség és a nedvesség okozta lassú pusztulástól. Ebben már korábban is lelkes partner lett volna a Hemingway egykori házát, a Finca Vigíát működtető kubai Nemzeti Kulturális Örökség Tanácsa is, ám az embargó sújtotta szigetországban gyakorlatilag fellelhetetlen volt jó minőségű építési anyag.

A nagy amerikai cégek, köztük a Caterpillar, a AT&T és az American Express által adományozott négy konténernyi építőanyag és szerelvény Kubába szállítását tavaly májusban hagyták jóvá az amerikai hatóságok. Barack Obama elnök egyebek mellett "a kubai népet a tudomány, a régészet és a kulturális örökség megőrzése terén szolgáló" termékekkel tett kivételt az embargó enyhítésekor.

A szállítmány Mariel kikötőjébe érkezett meg szerdán, és azt még aznap jelképesen át is adták a nagyvállalatok képviselői a Havannától 15 kilométerre fekvő Vigía-birtokon, ahol 21 éven át élt Az öreg halász és a tenger szerzője. Ez lesz Kubában az egyik első, amerikai építőelemekből megvalósuló építkezés a lassan oldódó embargó 55 évvel ezelőtti bevezetése óta.

Az amerikai segítségből egy 223 négyzetméteres, kétszintes intézet épül a Havanna melletti Hemingway-birtokon a nagy írótól fennmaradt sok ezer kézirat, fotó és könyv digitalizálására és konzerválására. Az egykori Hemingway-házban kialakított múzeumban 22 ezer dokumentumot és egyéb emléket őriznek az írótól.

Ada Rosa Alfonso múzeumigazgató szerint a bostoni alapítvánnyal együttműködésben eddig 2099 dokumentumot, több mint 3 ezer levelet, 170 eredeti Hemingway-kéziratot, sok fényképet, újságkivágásokat tartalmazó albumot, táviratot, brosúrát, exlibrist és egyéb írásos emléket sikerült restaurálni és digitalizálni.