Filmplakát árverés és kiállítás a BÁV-nál

InfoRádió
2016. április 9. 19:36
Mintegy 50 grafikus 170 filmplakátja, köztük Helényi Tibor A jedi visszatérhez, Máté András a Magánélethez készült alkotásai is szerepel a BÁV második, április 13-i plakátaukciójának anyagában - mondta az InfoRádióban Badits Marcell plakátgyűjtő.

A majd kéttucat Bud Spencer-Terence Hill filmplakátot is tartalmazó anyagból az árverésig a BÁV Apszistermében látható ingyenes kiállítás. 

„A magyar plakátművészet egyedülálló, mert furcsán és más irányból közelít meg filmeket, erre jó példa a Jedi visszatér. Helényi Tibor annyira egyedien ábrázolta ezt a filmet, hogy nagyon sok külföldi gyűjtő ódzkodva is néz erre a plakátra. A három filmplakáttal végigvitt egy elképzelést, komolyan és szilárdan ragaszkodott hozzá, ami az egyik értékét is adja” - fogalmazott Badits Marcell.

A plakátgyűjtő elmondta: „fontos, hogy a nemzetközi megítélésben a film, amihez a plakát készült, hol helyezkedik el. A másik csúcsdíszünk a Magánélet, ami egy Brigitte Bardot-film, ő a 60-70-es években óriási filmsztár volt, ez emeli az értékét. Vannak az árverésen olyan filmplakátok, amelyekből a kisebbekből 6-700, a nagyobbakból 1000-1400 készült, és olyan is, amelyből tíz-tizenötnél több nem valószínű, hogy megmaradt. Ez egy rettenetesen sérülékeny tárgy, a nagy része a hirdetőoszlopokon végezte.”

Badits Marcell kiemelte: „van a térnek egy jó aurája, ennyi filmplakát nagyon régen volt egy helyen kiállítva.”

Az árverések folytatásáról a plakátgyűjtő úgy fogalmazott: „szeretnék ősszel egy következő árverést, ami a magyar filmek külföldön készült plakátjaiból áll. Olyan ikonikus filmplakátokat, például a Szakaszhoz vagy az Utolsó tangó Párizsban készültek, amelyek jól mutatnak egy lakás berendezési tárgyaként is.”


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Filmplakát árverés és kiállítás a BÁV-nál
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást