Kárpátalja friss színekben a VárMező Galériában

Infostart
2016. április 8. 14:27
Kortárs kárpátaljai képzőművészek alkotásaiból nyílt kiállítás a VárMező Galériában. A tárlatról az Európai Utas Alapítvány kurátora, Módos Péter beszélt az InfoRádiónak.

„Kárpátalja az a határainkon túli terület, amelyet Magyarországon a legkevésbé ismerünk. Nagyon sajátos történelme van, hiszen egykor hazánkhoz, majd Csehszlovákiához és a Szovjetunióhoz tartozott, később Szlovákiához és Ukrajnához. Ez a sokféle hatás ugyanúgy érződik a képeken, mint a különleges táj. Nagyon sajátos képet kapnak Kárpátaljáról, akik megnézik ezt a kiállítást” - mondta Módos Péter, az Európai Utas Alapítvány kurátora.

Hozzátette: a hagyományostól a legmodernebb művekig látható a kiállításon majdnem harminc képzőművész alkotása, körülbelül hetven kiállított mű.

„Úgy tűnik, van arra igény, hogy az alkotók, a határon túliak és a budapestiek találkozzanak egymással. Kárpátaljai magyar, ukrán, ruszin, cseh és szlovák származású művészek szerepelnek a kiállításon. Ungvár és Munkács városa nagy képzőművészeti hagyományokkal rendelkezik. Ungváron található a Boksay József Múzeum, amelynek névadója a térség nagy hatású művésze volt, festőiskolája is működött. Ez tehát egy nemzetközi kiállítás, hiszen Kárpátalja egy olyan terület, ahol a sok nemzetiség viszonylag jól megfér egymás mellett” - fogalmazott az Európai Utas Alapítvány kurátora.

Mint mondta, a kárpátaljai művészetnek létezik egy hagyományos vonulata, a Boksay József és Magyar László által képviselt és fémjelzett hagyományok mind a mai napig élnek.

„Látszik, hogy a kiállító művészek közül jó páran a kijevi főiskolán tanultak, vad életerő sugárzik a képek színeiből, illetve a táj és a templomok is nagyon érdekesek. Olyan képet nem láttam, amelyről valamilyen történelmi eseményre asszociálhatnék, viszont érezhető egyfajta feszült nyugalom még a tájképeken is” - mondta Módos Péter az InfoRádiónak.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Kárpátalja friss színekben a VárMező Galéria kiállításán
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást