Egy sztártragédia története 1.: "Borzalmas örökséget cipel"

Infostart
2008. február 28. 04:50
Alighanem minden idők legnyilvánosabb és legdrámaibb összeomlása Britney Spears nevéhez fűződik. Az egykori pophercegnőből mára az elvonókúrák rendszeres látogatója, a gyermekei láthatási jogát elvesztő édesanya lett. De miként jutott veszített el mindent az egykori tinibálvány? Íme, egy bukás természetrajza.

Ha egyvalami egyértelműen kiviláglik Britney Spears elmúlt egy évének, összeomlásának történetéből, az az, hogy az egykori pophercegnő nem kíván megfelelni annak a képnek, melyet a világ annak idején kialakított róla. Nem jó kislány. Nem Amerika kedvence.

Született bizonytalan, láncdohányos, nem törődik a körmeivel, káromkodik a riporterek előtt és leüvölti azokat a rajongókat, akik közös képet szeretnének vele. Képtelen megfelelni az alapvető társadalmi elvárásoknak, olyan, akitől elveszik a gyerekeit, aki elmegy ugyan a bíróságig, hogy visszaszerezze őket, de az épületbe már nem lép be - a tökéletes híresség egy hanyatló Amerika számára... Története több mint tanulságos.

Poros déli kisvárosban született

Lehet, hogy Britney Spears ma már nem törődik azzal, hogy a közvélemény mit gondol róla, de nem volt ez mindig így. Édesanyja, egy kemény, baptista tejesember és egy brit, háborúban megkeményedett asszony lánya mindig is arról álmodott, hogy egy napon elmenekülhet az Egyesült Államok déli részén fekvő Louisianában található, Kentwood nevű kisvárosból.

Britney Spears szülei ugyanabban a 2200 lakosú kisvárosban nőttek fel. Apja, aki fiatalkorában szélhámoskodással kereste a betevőt, alig két héttel azelőtt vált el első feleségétől, hogy elvette Britney édesanyját, aki maga sem volt a kiegyensúlyozottság mintaképe: 14 évesen öngyilkosságot kísérelt meg.

Britney gyerekkorában Kentwood egyike volt a hanyatló déli kisvárosoknak, ahol sorra zártak be az üzemek. Anyja tanárként, apja fuvarozóként dolgozott. Utóbbit általában csak hétvégéken látta, amikor a férfi általában jól leitta magát.

"Jamie ma már tiszta, de Britney gyerekkorában iszonyú függőségben élt. Britney borzalmas örökséget cipel" - mesélte az énekesnő egyik korábbi menedzsere.

Egy mániákus anya

Lynne már a kezdetektől mániákusan hitt gyermeke tehetségében: háromévesen már kórusban énekeltette, tánc és tornaórákra járatta. Meg is lett az eredménye, hiszen Britney Spears hatévesen megnyert egy területi tehetségkutatót. Még alig volt nyolcéves, amikor anyjával nyolc órát autózott Atlantáig, hogy részt vegyen a Mickey Mouse Club meghallgatásán.

Bár Lynne megpróbálta kilencévesnek beállítani, még túl fiatal volt a szerepléshez. Ennek ellenére a meghallgatás vezetőjének feltűnt a kislány tehetsége és beajánlotta egy New York-i ügynöknek. Bár a család az apa vállalkozásának kudarcai miatt rossz anyagi körülmények között élt, mégis felvállalták, hogy Manhattanbe küldik Britneyt.

A következő években Britney New Yorkban élt, édesanyja pedig a családi otthon és a Nagy Alma között ingázott. A kislány kisebb-nagyobb sikereket ért el, játszott egy Broadway-darabban, reklámokban lépett fel, míg 12 évesen teljesült az álma: beválasztották a The Mickey Mouse Clubba Christina Aguilera és Justin Timberlake társaságában.
A svéd kapcsolat

A kilencvenes évek volt (az úgynevezett Y generáció színre lépésének köszönhetően) a tinizenekarok felfutásának időszaka. A Backstreet Boys és a Spice Girls meghódította a világot, a menedzserek pedig folyamatosan kutatták az új tehetségeket. Így került Britney Spears az ügyvédből lett önjelölt menedzser, Larry Rudolph látóterébe.

A férfi Svédországba küldte a lányt, ahol a sikeres helyi popzene pápája, Max Martin már várta, tarsolyában Britney Spears első nagy slágerével, a "...Baby One More Time"-mal. Miután felvették a dalt, Britney visszatért Mississippibe, az iskolába, ahol élte a tizenévesek mindennapi életét: kosarazott és lett egy barátja is, Reg Jones. Ekkor történt, 14 éves korában, hogy elveszítette szüzességét (bár ezt a mai napig tagadja).

A szüzesség elvesztése olyan titok volt, ami nem szivároghatott ki, hiszen menedzserének elképzelése szerint Britney Spearst a középkorú férfiak álmaiban szereplő tini Lolitaként kellett eladni.

"Baby One More Time"

1999 januárjában Britney Spears be is robbant a köztudatba a "...Baby One More Time" videóklipjével. Majd jött a turné, ahol a még akkor is csak 17 éves énekesnő rendkívül szerényen viselkedett, elmosogatott, mosott, az idősebb kisegítőket "hölgyemnek" hívta...


"Hajnali hat órakor felébresztettük, majd képes volt három-négy napig napi húsz órát dolgozni egy videóklipen. Kedves, őszinte lány volt, hatalmas szívvel és borzalmas szokásokkal" - mondta róla Abe Sarkisyan, aki öt évig volt a sofőrje.

Britney Spears már-már komikusan naiv volt: megcsinálta például a Rolling Stones legendás "Satisfaction"-jének egy feldolgozását, de amikor egyszer egy liftbe keveredett Mick Jaggerrel, fogalma sem volt, kicsoda ő.


Anyja ebben az időben megelégedett kisebb menedzseri szereppel, inkább élvezte lánya sikereit és azzal járó anyagi előnyöket. Az apa pedig egyáltalán nem volt a képben. "Britneyt mindig felkavarta, ha megjelent az apja. Egyik este bejött a színpad mögé, teljesen benyomva. Britneyt ez nagyon feldúlta" - mondta az énekesnő egyik barátja.