Kiállítás az animációs film hőskoráról a kArton Galériában

Infostart
2008. február 12. 05:50
A két világháború közötti magyar animációs műhelyekről, és az ott született munkákból nyílik tárlat szerdán a kArton Galériában.

Az első magyar animációs film, a Zsirb Ödön 1914-ben készült Kató Kiszly István rendezésében - mondta az InfoRádiónak Dizseri Eszter, a kArton Galéria társkurátora.

A szakértő hozzátette: akkoriban nem animációs, hanem trükkfilmeknek nevezték azokat az alkotásokat, amelyek árnyképekkel, bábokkal, papírkivágásokkal vagy rajzokkal készültek.

A magyar animáció hőskorában sok filmet készített Valker István, míg az első magyar bábfilmet, A kis balátát pedig Tubay László jegyzi - mondta a társkurátor.

A műfaj nagy nevei közé tartozik többek között Vásárhelyi István, akinek szakkönyvei a mai napig kaphatók, és Macskássy Gyula, aki olyan filmeket készített, mint A kiskakas gyémánt félkrajcárja, vagy a Telhetetlen méhecske - fűzte hozzá Dizseri Eszter.

A kArton Galéria társkurátora elmondta: Macskássy Halász Jánossal - aki később John Halas néven vált híressé -, Vásárhelyi Győzővel - akit Victor Varsarelyként ismer a világ -, valamint Kassovitz Félixszel alapított önálló műhelyt.

Jeles magyar művészek váltak híressé külföldön is: a ceglédi születésű bábfilmes, Marczincsák György Pál a II. világháború előtt telepedett le az Egyesült Államokban, és 1943-ban egy addig soha sem látott technikáért Oscar-díjat kapott.

Az elismerésre a George Pal néven elhíresült alkotót hét alkalommal jelölték - mondta Dizseri Eszter. (George Pal egyik lehgíresebb alkotása, az H.G. Wells regényéből készült Az időgép című film bemutatóját lejjebb láthatja.)

A kArton Galéria tárlatán olyan filmek és tárgyak láthatók majd, amelyeket eddig csak kevéssé ismerhetett a nagyközönség - fűzte hozzá a társkurátor.

Hanganyag: Oláh András


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást