Kifosztották, felgyújtották, most pedig újjáépítik a nyári palotát

Infostart
2007. október 20. 08:59
Lézeres szkenneléssel mérik fel Pekingben a császárok régi nyári palotájának romjait, hogy háromdimenziós modelleket készíthessenek az egykori épületekről, amelyeket ezek segítségével tervezhetnek és építhetnek újjá.

A háromdimenziós lézerszkennelési technológia segítségével már rekonstruálták a park egyik lerombolt hídját, amelynek darabjait eddig egyszerűen képtelenek voltak összeilleszteni, mert másképpen nézett ki az eredeti terveken és valójában.

A munkát a Csinghua Egyetem városépítési és tervezési intézetének munkatársai végezték, akik kétszer is szkennelték a Bilan hidat, majd számítógépes modellt készítettek róla.

A lézeres szkennelés azért is jó megoldás, mert nem károsítja a műemlékeket, a rekonstruált építmény pedig jobban hasonlít az eredetihez, mint más módszerek használatával - hangsúlyozta Cang Csu-nu professzor azon a szemináriumon, amelyet a nyári palota építése kezdetének 300. évfordulója alkalmából rendeztek Pekingben.

A császárok nyári rezidenciáját 1707-ben kezdték építeni Peking északnyugati részén, a munkálatok 1744-ben fejeződtek be. A nyári palotát brit és francia katonák rombolták le 1860-ban, a második ópiumháború lezárásának évében.

A palotát részlegesen építették csak újjá, de a bokszerlázadás idején a Pekinget elfoglaló nyolc szövetséges nyugati hatalom - a britek, az amerikaiak, a németek, a franciák, az oroszok, a japánok, az olaszok és az osztrákok - katonái 1900-ban ismét kifosztották, és porig égették.