Ha nyári napforduló, akkor Zene Ünnepe

Infostart
2007. június 21. 10:20
A hagyományokhoz híven a nyári napforduló idején, június 21-én lesz idén is a Zene Ünnepe. Budapesten öt nagy helyszíne lesz az eseménynek, ahol a koncertek mind ingyenesek.

A zene ünnepét 1982-ben tartották meg először Franciaországban. Egy helyi zenetudós javasolta, hogy a nyár első napját a világon mindenütt zenével köszöntsék.

Mára a Zene Ünnepe európai, sőt, világméretűvé vált: több mint száz országban rendezik meg június 21-én.

Európában ez a kezdeményezés már egyesületi formát öltött: a Zene Európai Ünnepe Egyesülete szervezők és intézmények hálózatát fogja össze.

A Zene Európai Ünnepének Chartáját 1997-ben tizenkét európai ország tizenhat városa Budapesten írta alá

A Zene Ünnepe 1985-ben vált igazán népszerűvé a kontinensen; abban az évben ünnepeltük Európában a Zene Évét.

Fővárosi programok

Budapesten idén öt helyszínen rendezik meg a Zene Ünnepének programjait.

A Petőfi Csarnok szabadterén este 8 órától Beatrice-koncert lesz, ugyanitt a nagyteremben tribute fesztivált rendeznek, ahol fellépnek többek között a Queen, a Police, a Pink Floyd, a Guns 'n' Roses, a Led Zeppelin és az AC/DC emlékzenekarok is.

A Vörösmarty téren a Duna Karnevál színpadán délután 4-től a Técsői Banda zenél, majd 5-től a Chicago Jazz Gang, 6-tól a Ballet Folclorico Quetzal, 7-től pedig Maskarades Zenekar lép fel.

Hangszersimogató és -kiállítás


A városligeti Király-dombnál 16 órától egy hangszersimogató, és interaktív hangszerkiállítás várja majd az érdeklődőket, a koncertek 18 órától kezdődnek, az első fellépő a Pannonia Allstars Ska Orchestra. Este 7-től egy francia zenekar, a Debout Sur Le Zinc, fél 9-től pedig az olasz Mau Mau zenél.

A Dunakorzón délután fél 5-kor térzene kezdődik a 15 éves Honvéd Palota Zenekar előadásában.

Az V. kerületi Szomory Dezső téren pedig 18 órától kezdődik a Vándor Kórus koncertje.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást