A Sissi-mítosz nyomában Gödöllőn

Infostart
2007. június 7. 11:27
Csütörtökön nyílik meg az Erzsébet királyné mítosza című kiállítás a Gödöllői Királyi Kastélyban, ahol vasárnapig tartanak a Koronázási Hétvége eseményei. A programok között filmvetítés, könyvbemutató és operettgála is szerepel.

Az Erzsébet Királyné Emlékév kurátora az InfoRádióban emlékeztetett arra, hogy 150 évvel ezelőtt, 1857. június 8-án hajnalban koronázták meg Ferenc Józsefet és feleségét, Erzsébetet Magyarország királyává és királynőjévé.

A nagy esemény felidézésére tartják meg Gödöllőn a Koronázási Hétvégét. A fő attrakció az Erzsébet királyné mítoszát, annak épülését bemutató kiállítás lesz.

F. Dózsa Katalin elmondta: a mítosz első korszaka még Erzsébet életére datálódik, a hivatalos népszerűség ekkor változott át egy teljesen más jellegű rajongássá.

A második a halála után időszak, amikor a nemzet nagy védőasszonyaként tisztelik, és hihetetlen kultusz alakul ki körülötte.

A harmadik a "Sissi-kultusz" korszaka, amely az osztrák-bajor bájos kislány képen alapul, és máig is él - tette hozzá az Erzsébet Királyné Emlékév kurátora.

A szakember ennek bizonyítékaként az olyan kiemelkedő szépségű festményeket említette, mint például Benczúr Gyula ismert képe.

Különleges csemege Zichy Mihály festménye, amely Deák Ferenc ravatalánál ábrázolja Erzsébetet. A mítosznak egyébként nagyon lényeges része, hogy a királyné elment Deák Ferenc ravatalához - jegyezte meg F. Dózsa Katalin.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást