Velencei fókuszban a budapesti kultúrházak

Infostart
2007. május 9. 15:47
Az 52. Nemzetközi Velencei Képzőművészeti Biennálén szereplő Andreas Fogarasi "Kultúra és Szabadidő" című projektjét mutatták be a MOM Művelődési Ház kupolatermében. A biennálé magyar pavilonjának nemzeti biztosa szerint ez a tárlat is bizonyítja, milyen sokrétű és fontos szerepet játszanak a fővárosi művelődési házak.

Petrányi Zsolt emlékeztetett arra, hogy a magyar pavilon kitüntetett helyet foglal el a velencei biennálé nemzeti pavilonjainak sorában, mert ez a harmadikként emelt épület azon a területen. A pavilont az 1900-as évek elején építették.

A Velencében június 7. és november 20. között látható kiállításon hat videó mutatja be a kiválasztott budapesti kultúrházakat, "nagyon költői megjelenítési formában".

A miniszteri biztos hangsúlyozta, hogy bár kevéssé ismert, nagyon jelentős szerepet játszanak ezek a kultúrházak, nemcsak kisebb közösségek eseményeinek, hanem sokféle más rendezvénynek is helyet adnak.

Európa nagyon sok országában nem is létezik hasonló konstrukció, ez a közösségteremtő- és kultúra-összefogó helyszín - jegyezte meg Petrányi Zsolt.

A kulturális szakember kiemelte: Andreas Fogarasi személyében egy Bécsben élő, magyar gyökerekkel élő művész hívja fel arra a magyar közvélemény figyelmét, hogy ezek a helyszínek nagyon is élnek.

A kulturálódás alternatív megjelenési formáira nagyon nagy a városlakók igénye, ami azért lényeges, mert ez nagy lépés a magas művészetek felé - húzta alá Petrányi Zsolt.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást