Sok milliót kaszált az élelmes gyűjtő a lomtalanításkor

Infostart
2007. április 28. 09:37
Több mint egymillió fontért, vagyis mintegy 400 millió forintért keltek el Francis Bacon festményei és egyéb tárgyai, amelyeket a festő harminc évvel ezelőtt kidobott.

A 45 darabból álló kollekció értékét 50 ezer fontra becsülték, végül azonban 1,13 milliót fizettek a vásárlók.

Egy kutyát ábrázoló kép, amelyet háromezer fontra tartottak, 305 ezer fontért kelt el, míg egy cím nélküli portréért 470 ezer fontot fizetett egy telefonos licitáló.

Bacon 1978-ban dobta ki a tárgyakat és képeket, de egy barátjának, aki ivócimborája is volt egyben, megengedte, hogy összegyűjtse azokat.

A festő azon dühödött fel, hogy az alkotásokat a legendásan rendetlen londoni stúdiójában dolgozó munkások megpiszkálták.

Mac Robertson egy padláson tárolta a tárgyakat, amelyek három zsákot töltöttek meg.

A gyűjtemény egyes darabjai nem úszták meg sértetlenül kálváriájukat: négy olyan portré is szerepelt a kalapács alá kerülő alkotások között, amelyekből kitépték az arcot. Ezekért összesen csaknem 120 ezer fontot fizettek a műgyűjtők.

Bacon híres volt arról, hogy kivágta a neki nem tetsző darabokat, ha elégedetlen volt a képével. Néha ez egy áll vagy egy fül volt - mondta Chris Proudlove, az aukciós ház szóvivője.