Bécsi hétvégék: nem csak vásárlás

Infostart
2006. december 4. 13:08
A karácsonyi ünnepek környékén sokan látogatnak ki a szomszédos Ausztriába. Bécsben azonban nem csak vásárolni, ünnepelni is lehet. A hagyományos és az új bécsi lehetőségekről az InfoRádió készített összeállítást.

A Schönbrunni kastélyban a Palotazenekar minden este Mozart operarészletekből, valamint Strauss operáiból és keringőiből ad koncertet este fél kilenctől.

Csütörtöktől vasárnapig esténként fél nyolcas kezdettel az Imperial Orchester Wien az Imperialsaalban koncertezik, repertoárján Haydn, Mozart és Johann Strauss műveivel. A világhírű görög operaénekes, Agnes Baltsa a Konczerthaus nagytermében ad gálakoncertet december 19-én.

Szilveszter alkalmából a Wiener Ring-Ensemble a Musikverein Brahms termében az ifjabb és az idősebb Johann Strauss keringőit és pokláit játssza december 30-án és 31-én. A műsorban az ifjabb Strauss Éljen a magyar! című polkája is szerepel.

Bécsi újévi koncert, és az operák...

Szintén december 30-án és 31-én tartják a Bécsi Szimfonikusok újévi koncertjüket a Konzerthaus nagytermében, amelyen Beethoven 9. szimfóniája csendül fel.

A karácsonykor és szilveszterkor népszerű operákra hamar megteltek a bécsi dalszínházak, így Strauss Denevérjét már csak december 29-én és szilveszterkor délután fél kettőkor lehet megtekinteni a Volksoperben, míg a Diótörőre a Staatsoperben már csak december 8-án és 13-án van hely.

A bécsi operák mindemellett magyar szerzők munkáit is a műsorukon tartják, így Lehár Ferenc Vígözvegyét december 11-én, 15-én és 28-án játssza a Staatsoper, míg Kálmán Imre Marica Grófnője a Volksoper műsorán szerepel december 17-én 19-én és 30-án.

Kiállítások Tizianótól Picassóig

A bécsi kiállítások közül kiemelkedik a Kunsthistorisches Museum a reneszánsz velencei festészet kiválóságainak, Bellini, Giorgione és Tiziano munkáit bemutató tárlata, melyet a washingtoni National Gallery-val közösen rendeznek meg.

Az Albertina múzeumban pedig nagyszabású Picasso- és Andy Warhol-tárlatot tekinthetnek meg az érdeklődők.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást