A halál nem akadály a híres rendezőnek

Infostart
2006. november 2. 10:42
Bár Stanley Kubrick már több mint 7 éve halott, úgy tűnik, hogy forgatókönyvírói karrierjének ez sem állhat útjába. Egy posztumusz filmje már megjelent, és most három újabb olyan alkotás készül, amely Kubrick írásából vagy eredeti ötletéből táplálkozik.

A 2001-ben bemutatott A.I. - Mesterséges értelem című film forgatókönyvét Steven Spielberg Stanley Kubrick hátrahagyott jegyzeteiből és vázlataiból írta. Most azonban az 1999-ben elhunyt rendező-forgatókönyvíró három, fél évszázada írt forgatókönyvéből készül film.

Az 50-es évek végén készült kéziratokat Kubrick halála után egy ládában találták meg. Veje szerint két majdnem teljes forgatókönyvről és egy 80 oldalas eredeti ötletről van szó.

"Az egyiknek a címe The Down Slope (A lejtő), és egy amerikai polgárháborús történésszel, Shelby Foote-tal együtt írta. Ez egy erősen háborúellenes film, amelynek hátteréül a polgárháború szolgál" - mondta veje, aki 12 éven át dolgozott Kubrickkal.

Philip Hobbs hozzátette: "a másik egy igaz történet egy papról, aki Amerika legnagyobb bankrablója lesz. A címe God Fearing Man (Istenfélő ember), és Stanley maga írta".

A legizgalmasabb a három közül azonban egy 80 oldalas vázlat a Lunatic at Large (Õrült szabadlábon) című thrillerhez, amely egy elmegyógyintézetből megszökött baltás gyilkosról szól.

"Rögtön tudtam, hogy mi is ez, mert emlékeztem, hogy Stanley beszélt a Lunatic-ról" - jegyezte meg Philip Hobbs. "Sokszor mondta, hogy bárcsak tudná hol van a vázlat, mert egy annyira jó ötletről van szó."

A történet 1956-ban, New Yorkban játszódott, és Kubrick akkori munkatársa, Jim Thompson ponyvaregény-író dolgozta elbeszéléssé.

Charles Finch a készülő film egyik producere szerint egy "vad és őrült Kerouac-stílusú kaland. Kubrick műveiben kifejezve: a Mechanikus narancs és a Ragyogás találkozása, egy fantasztikus csavarral a végén".

A főszerepre Colin Farrelt kérték fel, a rendező pedig Christopher Palmer, Nagy-Britannia egyik vezető reklámfilm-rendezője lesz. Kubrick és Thompson eredetijéből Stephen R. Clarke, a brit televíziózás egyik veteránja írta meg a végső forgatókönyvet.