A Fehér Házban is megkönnyezték a Szabadság, Szerelmet

Infostart
2006. október 30. 12:03
Elismerő tapssal és könnyekkel fogadta az első magyar filmvetítést vasárnap este a Fehér Ház közönsége. Az amerikai elnök, aki családja és vendégei körében tekintette meg a Szabadság, Szerelem című filmet, kézfogás helyett öleléssel búcsúzott Andy Vajnától, és megköszönte neki, hogy elhozta a filmet - mesélte az InfoRádiónak a film producere.

Andy Vajna elmondta: George Bush-nak még magyarországi látogatásán, a tiszteletére adott ebéden említette a Szabadság Szerelmet, amikor az 56-os forradalom került szóba. "Nagyon érdekelte a történet őt is, és a first lady-t is, és azt mondták, hogy szeretnék látni a filmet októberben a Fehér Házban" - emlékezett vissza a film producere.

"Egyáltalán nem voltam biztos abban, hogy ez tényleg megtörténik, amíg két és fél héttel ezelőtt csörgött a telefon, és a Fehér Ház tiktársága volt, hogy október 29-én délután szeretnék megnézni a filmet" - tette hozzá Andy Vajna.

A Fehér Ház 50 fős vetítőtermében tartott bemutatót egy fogadás előzte meg, amelyen a mintegy 40 vendég között ott volt George Pataki, New York állam magyar származású kormányzója, Tony Curtis színész és az Egyesült Államok volt és jelenlegi budapesti nagykövetei is.

Bush elnök rövid beszédet tartott a film előtt, majd "két órán keresztül mindenki a vászonhoz tapadva nézte filmet" - mesélte Andy Vajna, hozzátéve, hogy a vendégek a végén tapsoltak és könnybe lábadt szemmel álltak fel a székekből.

Kézfogás helyett ölelés

"Az, hogy ezt megtapsolták még a Fehér Házban is, nekem nagyon nagy meglepetés volt" - jegyezte meg a producer. Andy Vajna szerint az is szokatlan volt, hogy a vetítést követő vacsora másfél óráig tartott, hiszen a Fehér Házban a vendégekre általában 30-40 percet szánnak.

"A végén, ahogy kimentünk, ami még meglepőbb volt: ahelyett, hogy kezet fogott volna velem , megölelt és azt mondta, hogy köszönöm. Megköszönte, hogy elhoztam a filmet" - mesélte Bush elnök reakcióját Andy Vajna.

A producer szerint egész Magyarország szempontjából fontos, hogy "ezt a tiszteletet elértük 56 iránt, hogy az amerikai elnök rászánt erre 4,5 órát a vasárnap délutánjából". Ha a közönségnek is úgy tetszik majd, mint a Fehér Ház vendégeinek, az magáért beszél majd - vélekedett Andy Vajna.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást