Pécs szerződést köt a kormánnyal

InfoRádió / MTI
2006. március 7. 17:15
Pécs még márciusban szerződést köt a kormánnyal az Európa kulturális fővárosa program finanszírozásáról. Brüsszelben március 15-én ismertetik a pécsi pályázat részleteit.

Várhatóan még márciusban aláírják Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel azt a szerződést, amely anyagi biztosítékot nyújt a programhoz kapcsolódó beruházások megvalósításához és a rendezvények megtartásához.

A fejlesztések és programok lebonyolítása mintegy 45 milliárd forintba kerül, a pénz nagy részét európai uniós és kormányzati forrásokból teremtik elő.

Három év alatt végezni kell

Hamarosan kiírják a tervpályázatot a városi hangversenyterem építésére és létrehozzák a programok megrendezésében közreműködő kulturális szervezeteket. Mindezt a regionális könyvtár tervezése követi. A beruházásoknak 2009 végére kell elkészülniük.

A baranyai megyeszékhely küldöttsége március 15-én Brüsszelben egy kulturális szakértőkből álló, héttagú bizottság előtt mutatja be Pécs pályázatát. A városnak ezzel azt kell bizonyítania, hogy felkészült a nagyszabású rendezvénysorozat lebonyolítására.

Ha a grémium tagjai nem lesznek elégedettek a hallottakkal, a programot akár el is halaszthatják. Toller László polgármester szerint a baranyai megyeszékhely meg fog felelni az elvárásoknak.