Kalandozó magyarok a Nemzeti Múzeumban

Infostart
2006. március 7. 12:52
Az Alsó-Ausztriában talált honfoglalás kori magyar sír áll a Nemzeti Múzeum új tárlatának középpontjában, amelyen a kalandozó magyarok számos más eszközeit is kiállítják.

Oláh András, a Magyar Nemzeti Múzeum régésze az InfoRádióban elmondta: 2000 júliusában egy körülbelül 14 éves ifjú lovas sírját találták meg és tárták fel az alsó-ausztriai Gdadendorfban. Ennek a sírnak a leletanyaga adja a múzeum kiállításának egy részét.

Ez az első olyan, régész által feltárt sír, amely biztosan a nyugati magyar szállásterületen kívül van, vagyis valószínűleg a kalandozó hadjáratokhoz köthető - hangsúlyozta a szakember.

A régész szerint az ifjú valószínűleg nagyon előkelő lehetett, mivel felszerelése finom anyagokból készült, szablyájának markolatát és hüvelyét cápa- vagy rájabőrrel vonták be, továbbá gyöngyberakásos arany- és ezüstveretekkel díszítették.

Oláh András közölte: a kiállítás a sírban talált leletekhez hasonló, szintén honfoglalás kori tárgyakat mutat be, együtt látható például az összes nemes anyagokkal díszített szablya.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást