Ketten már tudják ki nyeri az idei Oscar-díjakat

Infostart
2006. március 4. 06:26
Összesen két ember van a világon, akik már azelőtt is tudják, kik nyerték az idei Oscar-díjakat, hogy vasárnap éjjel a Los Angeles-i Kodak Színházban kinyitnák az aranyborítékokat. A két férfit Brad Oltmanns-nak és Rick Rosas-nak hívják, és foglalkozásukra nézve mindketten könyvelők.

Hogy honnan tudja Brad Oltmanns és Rick Rosas, hogy milyen nevek szerepelnek a borítékokban? Onnan, hogy ők teszik bele.

A két könyvelő feladata ugyanis összeszámolni az Amerikai Film Akadémia tagjainak szavazatait. Munkájukat Los Angelesben egy négyfős, Londonban pedig egy kisebb gondosan kiválasztott csapat segíti.

A munkát egy titkos hollywoodi helyszínen végzik el, és az előzetes becslés szerint helyi idő szerint pénteken délután 5-re, vagyis magyar idő szerint szombaton hajnali 2-re végeznek a szavazatok számlálásával.

Brad Oltmanns és Rick Rosas nemcsak a szavazatok végső összesítését és a borítékok megtöltését végzi el, ők azok, akik az Oscar-gálán a színpad szélén a díjátadók kezébe adják a megfelelő borítékot.

A díjkiosztó napján biztonsági őrök vigyáznak rájuk. A két férfi külön úton megy a gálára és mindkettejüknél van egy-egy teljes szett a borítékokból, arra az esetre, ha valami miatt egyikük késedelmet szenvedne.

Brad Oltmanns és Rick Rosas felkészül arra az esetre is, ha a borítékok esetleg eltűnnek, vagy megsemmisülnek: mindketten memorizálják az összes győztes nevét.

"Ez egy olyan feladat, amiről egy könyvelő soha nem is álmodik" - mondja Rick Rosas, aki 5 éve vezeti a szavazatszámláló csoportot - "ez egyike azoknak a dolgoknak, ami csak úgy megtalálja az embert".

Brad Oltmanns-t és Rick Rosas-t a PricewaterhouseCoopers Los Angeles-i irodájában találta meg a különleges feladat, ahol mindketten üzlettársak. A PricewaterhouseCoopers ugyanis 72 éve számolja az Oscar-szavazatokat.

Arra a kérdésre, hogy soha nem éreztek-e kísértést arra, hogy esetleg kiszivárogtassák az eredményt, vagy valamelyik színész irányába elbillentsék a mérleget, mindkét férfi egyértelmű nemmel válaszol.

Azt mondják, hogy barátaik és családjaik is jól tudják, nem mennének semmire velük, és érdekes módon máshonnan is csak kevés megkeresést kapnak.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Oscar-díj elõzetes
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást