Koltai Lajos amerikai filmet rendez

InfoRádió / MTI
2006. február 16. 09:27
Koltai Lajos májustól amerikai filmet rendez. Az operatőr-rendezőt a Sorstalanság sikeres tengerentúli fogadtatása után valósággal bombázták forgatókönyvekkel - mondta el a produkcióról New Yorkban tárgyaló rendező felesége.

A Sorstalanságról, a Nobel-díjas Kertész Imre azonos című regénye alapján rendezett filmről közelmúltbeli tengerentúli bemutatója után elismerőleg nyilatkozott az amerikai sajtó.

Koltai Lajos első rendezői filmjét a The New York Times kritikusa Roman Polanski A zongorista című filmjével együtt a holokauszt legjobb nem dokumentumfilmes feldolgozásai közé sorolta, a The Washington Post rendkívüli alkotásnak nevezte.

Koltai Lajos az utóbbi hetekben több forgatókönyv közül választotta ki Susan Minot Evening (Este) című regényének filmadaptációját.

Az amerikai írónő regénye egy anyáról és két lányáról, a halálán levő anya beteljesületlen szerelméről, egy 40 évvel korábbi történet felidézéséről szól.

Koltai Lajost, akinek új filmjét Rhode Island szövetségi államban kezdik forgatni, 2001-ben Oscar-díjra jelölték Giuseppe Tornatore Malena című filmjének fényképezéséért.