Mozart-évforduló Budapesten

Infostart
2006. január 26. 17:08
Kamarazenei koncertekkel, operaelőadással, kiállítással ünneplik Mozart születésének 250. évfordulóját pénteken Budapesten.

Mozart-napot rendez a Magyar Állami Operaház, ahol ingyenes kamarazenei koncerteket tartanak, este pedig Kesselyák Gergely főzeneigazgató rendezésében adják elő a Don Giovannit. Az opera új, főként pályakezdő szereplőkkel kerül színre, köztük a világ egyik legfiatalabb címszereplőjével, a 23 éves Molnár Leventével.

A Művészetek Palotájában az évforduló alkalmából Mozart és Magyarország címmel kiállítás nyílik. A tárlat két fő témaköre a Don Giovanni és A varázsfuvola korabeli magyarországi előadás- és fogadtatástörténetét, valamint Mozartnak a magyar előadóművész-zeneszerzőkre, mindenekelőtt Lisztre gyakorolt hatása.

A Művészetek Palotájában január 27-29 között koncertek, filmvetítések és balettelőadások is lesznek a Mozart Ünnepen.

A Magyar Televízió az évforduló napján bekapcsolódik a német EuroArts cég gondozásában szervezett 24 órás nemzetközi közvetítésbe. Az adás leghangsúlyosabb eseménye az ünnepi koncert Salzburgból. A közszolgálati médium önálló műsoraiban is megemlékezik Wolfgang Amadeus Mozartról (1756-1791).


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Mozart-nap Budapesten
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást