Nyitókép: Unsplash

Véget érhet a Boeingnél az egy hónapja tartó sztrájk

Infostart
2024. október 21. 10:48
A repülőgépgyártó és a szakszervezet kidolgozott egy új szerződési javaslatot, ami véget vethet a már több mint egy hónapja húzódó sztrájknak. A megállapodás komoly béremelést és más juttatásokat tartalmaz, szerdán szavaznak róla.

A Gépészek és Repülőgépipari Dolgozók Nemzetközi Szövetsége bejelentette, hogy új szerződési javaslat született a Boeinggel folytatott tárgyalások eredményeként - írja a CNBC híradása nyomán a Portfolio.

Az új ajánlat 4 év alatt 35 százalékos béremelést, 7000 dolláros aláírási bónuszt, garantált minimális kifizetéseket, valamint magasabb nyugdíjjárulékot is tartalmaz.

A megállapodás létrejöttében kulcsszerepet játszott Julie Su megbízott amerikai munkaügyi miniszter, aki a hét elején találkozott mindkét féllel. A Fehér Ház is üdvözölte a fejleményeket - írja a lap.

Szeptember 13-án vette kezdetét a sztrájk, miután több mint 30 ezer dolgozó elsöprő többséggel elutasított egy előzetes megállapodást, amely 25 százalékos béremelést tartalmazott 4 év alatt. A repülőgépgyártó később tett egy valamivel magasabb, 30 százalékos ajánlatot, ám a szakszervezet azt is elutasította, mivel az eredmény nem tárgyalás útján született.

A vállalat a hónap elején jelentette be, hogy jelentősek a veszteségei.

A költségcsökkentés érdekében a Boeing nemrég 10 százalékos létszámleépítést jelentett be, és közölte, hogy leállítja a 767-esek gyártását, amikor a megrendelések 2027-ben teljesülnek. Ezek a lépések mind a vállalat átalakítását és stabilizálását célozzák a jelenlegi nehéz időszakban.