Nyitókép: sodafish/Getty Images

Még mindig lehet politikai dezinformációs hirdetést futtatni egyes közösségi médiumokon

Infostart
2024. október 19. 16:28
Egy friss kutatásból kiderült, hogy a Facebook és a TikTok rendszere még mindig átengedi a hamis információkat tartalmazó politikai hirdetéseket.

A Global Witness jogvédő szervezet nyolc hamis választási hirdetést küldött be a TikToknak, a Facebooknak és a YouTube-nak, hogy tesztelje a hirdetési rendszereiket a november 5-i amerikai elnökválasztási kampány hajrájában - írja az AFP cikke nyomán a Telex.

A hirdetések egyértelmű hazugságokat tartalmaztak, például arról, hogy online is lehet szavazni a választáson, illetve a szavazók elnyomásáról, egy jelölt elleni erőszakra buzdításról, a választásban dolgozók és a választási folyamatok fenyegetéséről szóltak - teszik hozzá.

A Global Witness eredményei szerint a TikTok teljesített a legrosszabbul, négy hirdetést is jóváhagyott, annak ellenére, hogy a szabályzata tiltja a politikai reklámokat.

A Facebook rendszere csak egyet hagyott jóvá. Ava Lee, a szervezet digitális fenyegetésekkel foglalkozó kampányának vezetője azt mondta: "Megdöbbentő, hogy a közösségimédia-cégek még mindig jóváhagyják a platformjaikon az ilyen tájékoztatást, annak ellenére, hogy a szoros amerikai elnökválasztási verseny alig néhány nap múlva ér véget".

A kísérlettel a kutatók arra szerették volna felhívni a figyelmet, hogy a dezinformáció veszélyei egyre nőnek mind az amerikai szereplők, mind a külföldi befolyás szempontjából. Ava Lee szerint nincs mentség arra, hogy ezek a platformok "veszélybe sodorják a demokratikus folyamatokat".

A TikTok szóvivője szerint a négy hirdetést helytelenül hagyták jóvá az első moderálási szakaszban, és továbbra is kitartanak a politikai hirdetésektől mentes hozzáállásuk mellett.

A Meta szóvivője elutasította a következtetéseket, mondván, azok egy kis hirdetési mintán alapulnak, ezért nem tükrözik azt, hogyan érvényesíti a platform az irányelveit nagyobb vonalakban - írja a lap. A szóvivő hozzátette: "A 2024-es választások online védelme az egyik legfontosabb prioritásunk".

A Global Witness szerint a YouTube kezdetben a beküldött hirdetések felét jóváhagyta, de letiltotta a közzétételüket, amíg a beküldő hivatalosan nem igazolta magát például útlevéllel vagy jogosítvánnyal. A felügyelő szervezet ezt a többi platformhoz képest jelentősen erősebb akadálynak nevezte a dezinformációt terjesztők számára.

Mint írják, a 2020-as elnökválasztás körüli dezinformációs hullám miatt a platformok egyre nagyobb ellenőrzés alatt állnak. A Google is közölte csütörtökön, hogy ideiglenesen leállítja a választással kapcsolatos hirdetéseket.