Nyitókép: Ukraine Battle Map

Szétmarcangolják az oroszok a zsákmányolt Leopardot – videó

Infostart
2024. október 17. 16:57
Műholdas felvételekből derült ki, hogy az oroszok a legnagyobb harckocsigyárukba szállítottak egy Ukrajnában zsákmányolt német Leopard 2A6 harckocsit.

A fronttól több ezer kilométerre, a Nyizsnyij Tagilban működő Uralvagonzavod gyár udvarán szúrtak ki nyugati elemzők egy Ukrajnában zsákmányolt Leopard 2A6 harckocsit – írja a The Defence News. Az amerikai portál szerint az oroszok nyilván darabokra szedik és alaposan kielemzik a német gyártású tankot.

A Leopard 2 harckocsicsalád A6-os változatát – bár nem éppen a legújabb – mégsem lehet elavultnak nevezni. A jelenleg hadrendben lévő valamennyi orosz tankkal szemben jobb vagy legfeljebb azonos teljesítményt nyújt. Ez alól legfeljebb csak a T-14 Armata kivétel, de abból alig pár darabot küldtek eddig Ukrajnába. Ellenben a T-72B3, T-80, T-90 orosz tankokkal összehasonlítva a Leopard 2A6 ágyúja pontosabb és nagyobb hatótávolságú, a célzó, tűzvezető, valamint felderítő műszerei fejlettebbek, kifinomultabbak. Különleges, réteges páncélzata pedig sokkal jobban megvédi a személyzetét.

Németország eddig 18, míg Portugália 3 darabot küldött a 2A6 változatból Ukrajnába. Ezek közül már 13 került veszteséglistára: hetet kilőttek, míg a többit csak megrongálták az oroszok. Viszont úgy tudni, hogy mindegyik elvesztett páncélos személyzete túlélte a tank pusztulását.

Orosz források nagy fogásról beszélnek, tekintve, hogy ez a Leopard-változat egyenesen a német hadsereg raktárából érkezett Ukrajnába. Szerintük így nem egy lebutított exportváltozatról van szó, hanem olyanról, amit egy esetleges NATO–Oroszország háborúban a Nyugat is bevetne. Mi több, Finnország 200 darab Leopard 2 harckocsijának a fele éppen ehhez az A6-os szériához tartozik.

A finn hadsereg Leopard 2A6 tankjai. Forrás: X / SgtBlitz

Ugyanakkor a harckocsit gyártó német KNDS vállalat közölte, hogy nincs semmi ok az aggodalomra. Szóvivőjük szerint egyrészt azért, mert az Ukrajnában elvesztett Leopard 2-ben semmi olyan érzékeny technológia sincs, amiről az oroszok már ne tudnának. De még ha lenne is a számukra valami újdonság, akkor se mennének vele sokra, mert nagyon nehéz lemásolni ezeket a fejlett berendezéseket.

Egyébként a KNDS határozottan visszautasította, hogy az általa gyártott tankoknak lenne gyengébb harcértékű, exportváltozata. Mint közölték, az egyes országnak szállított páncélosok között azért lehetnek különbségek, mert a vásárlók néha eltérő igényeket támasztanak a harckocsikkal szemben és a KNDS igyekszik teljesíteni ezeket az elvárásokat. (Ezt a harckocsi típusjelzésében is feltüntetik, mint például a Magyar Honvédségnek gyártott tankok esetében, amelyek megjelölése: Leopard 2 A7HU, ahol a HU a magyar specifikációt jelöli.)

A Magyar Honvédség Leopard 2A7HU páncélosai. Forrás:HM

A The Defence News szerint az oroszok mégiscsak hozzájuthatnak értékes információkhoz a zsákmányolt Leopard 2A6 alapos vizsgálatával. Ha máshogy nem, hát úgy, hogy tanulmányozzák a német tank páncélzatának felépítését, és meghatározzák, hol vannak a leggyengébb pontjai. Így tökéletesíthetik a páncéltörő fegyvereiket, illetve tanácsokkal láthatják el a katonáikat, hogy hova érdemes lőniük.