Nyitókép: MTI/Ujvári Sándor

A SAAB repülőipari fejlesztőintézetet tervez létrehozni Magyarországon - jelentette be a honvédelmi miniszter

Infostart
2024. október 17. 19:57
Szalay-Bobrovniczky Kristóf Svédországban szándéknyilatkozatot írt alá arról, hogy a mostaninál szorosabb együttműködés jön létre Magyarország és a SAAB, svéd vállalat között.

Magyarországnak mint a NATO elkötelezett tagjának alapvető érdeke a szoros stratégiai, védelmi együttműködés a Saabbal. A svéd vállalattal folytatott tárgyalásoknak köszönhetően a meglévő haditechnikai együttműködésen túl katonai képességeink közös fejlesztése is erősíti mindkét ország biztonságát - mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a Honvédelmi Minisztérium (HM) csütörtöki közleménye szerint.

A tárca tájékoztatása szerint a miniszter a vállalat linköpingi gyárban, ahol bemutatták a Saab legújabb technológiai fejlesztéseit, úgy fogalmazott: "Célunk, hogy a Saabbal ne kizárólag Gripen-alkalmazóként, hanem kutatás-fejlesztési együttműködőként is hosszú távú és eredményes kapcsolatunk legyen". A HM tájékoztatása szerint a honvédelmi miniszter szándéknyilatkozatot írt alá Micael Johanssonnal, a Saab vezérigazgatójával, amelynek értelmében kiterjedt,

a mostaninál szorosabb együttműködés jön létre Magyarország és a svéd vállalat között.

A közleményben idézték a honvédelmi minisztert, aki arról is szólt: "Örömünkre szolgál, hogy a Saab magyarországi bázissal repülőipari fejlesztőintézetet tervez létrehozni, amely a VIKI-vel, a Védelmi Innovációs Kutatóintézettel megkezdett munkát folytatva a virtuális valóság, a mesterséges intelligencia, a 3D-s nyomtatás és új anyagtechnológiai területeire kíván fókuszálni." Hozzátette: az együttműködés elmélyítése kiemelt védelmi innovációs lehetőségeket biztosíthat a magyar kkv-k és védelmi innovációs vállalatok számára.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf hangsúlyozta, hogy Magyarország a svéd Saabot kulcsfontosságú partnernek tekinti a Magyar Honvédség modernizációs programjában,

és emlékeztett arra, hogy csaknem két évtizede védik Gripenek a magyar, több szomszéd ország - Szlovákia, Szlovénia, Horvátország -, illetve három évente a balti államok légterét. 2025-ben negyedik alkalommal fogják a magyar Gripenek ezt a feladatot ellátni, jelentősen hozzájárulva a magyar emberek, valamint a NATO és az EU biztonságához - idézte a minisztert a tárca közleménye.