Nyitókép: Pixabay

"Migrációs" pénzt ad Brüsszel az uniós országoknak

Infostart / MTI
2024. október 16. 15:54
Az Európai Bizottság 25 millió euró (mintegy tízmilliárd forint) összegű pályázatot hirdet a tagállamok számára, hogy segítse az uniós maradásra jogosulatlan bevándorlók önkéntes visszatérésének finanszírozását - tudatta a brüsszeli testület szerdán.

A Menekültügyi, Migrációs és Integrációs Alap (AMIF) keretéből származó, pályázati úton elnyerhető finanszírozás célja, hogy segítse a tagállamokat az uniós tartózkodásra nem jogosult, unión kívüli ország állampolgárai önkéntes visszatérésének kiadásaiban.

Az uniós alap forrásaiból elnyerhető összeg a kapacitásépítés fokozását szolgálja, hogy az önkéntes visszatérés támogatásával segítse azokat a tagállamokat, melyek visszaküldési rendszerei nyomás alatt állnak. A pályázat benyújtására az AMIF uniós eszközben részt vevő tagállamok jogosultak november 15-ig.

Emlékeztettek: a hatékony közös uniós visszaküldési rendszer létrehozása a migrációs és menekültügyi paktum egyik központi eleme. Az önkéntes visszatérés és a fenntartható reintegráció a közös uniós visszaküldési rendszer szempontjából kulcsfontosságú. A támogatott önkéntes visszatérési, valamint a származási ország társadalmába való reintegrációt segítő programok lehetőséget biztosítanak a visszatérőknek arra, hogy méltó módon, biztonságosan hazatérhessenek, figyelembe véve a visszatérés után felvetődő szükségleteket, elvárásokat és kilátásokat. Az EU visszaküldési koordinátora továbbra is szorosan együttműködik a tagállamokkal a visszatérésekkel foglalkozó programok végrehajtásában - tették hozzá.