Nyitókép: Telegram

Félelmetes, lánctalpas drónokat vetettek be az oroszok az ukránok ellen – videó

Infostart
2024. október 9. 19:25
A harci drónok újabb generációja jelent meg az orosz hadsereg Ukrajnába küldött egységeinek fegyverzetében.

A Futár névre keresztelt vezető nélküli, lánctalpas járműre rengetegféle fegyvert lehet szerelni – közölte a Defence Blog legújabb cikkében. Különböző űrméretű géppuskákat és gránátvetőket, páncéltörő rakétákat és elektronikai zavaróberendezéseket is vihet a csatába a robot. De ha kell, akkor aknatelepítésre is felhasználható, ráadásul az ellenséges elhárító tűz sem zavarja, ugyanis komoly páncélzattal látták el. Ha pedig mégis kilőnék, akkor sincs nagy baj, hiszen a gépből lehet újat gyártani.

A most leszállított sorozat már a gyorsított ütemű haditermelés eredménye. Az orosz csapatoknál ugyanis nagy az igény a távirányítású robotok iránt, amelyeket eredményesen használnak Kelet-Ukrajnában, viszont gyorsan fogynak. A Futárt egy kis garázscég fejlesztette ki, de olyan jól sikerült, hogy a hadsereg azonnal nagyobb tételt rendelt belőle, és a robotok hamar a hadműveletek légfontosságú eszközeivé váltak.

A Futár automata gránátvetővel felszerelt példányai. Forrás: Telegram

Először az Avgyijivkáért vívott, elkeseredett harcokban vetették be a lánctalpas drónokat, hogy a rohamozó gyalogságnak adjanak tűztámogatást, hasonlóan a lóvészpáncélosokhoz vagy a tankokhoz. Védekezésnél pedig aknákat telepíttetnek velük az ellenséges csapatok útjába, ezzel lassítva, vagy megakasztva a támadást.

A Futár meglehetősen robusztus, kompakt kialakítású és viszonylag kis méretű harci eszköz. Méretei 1400x1200x580 mm, így ideális a változatos terepen végzett műveletekhez. Súlya megközelítőleg 250 kilogramm, és akár 35 km/óra sebesség elérésére is képes. A drón lánctalpait egy 6 kW-os villanymotor hajtja, ami kitűnő terepjáró képességet biztosít. Az akkumulátorok 12-72 órás üzemidőt tesznek lehetővé függően attól, hogy milyen faladatot kell ellátnia a gépnek. A kezelőjétől csak 3-10 kilométernyire távolodhat el, és az eddigi harci tapasztalatok szerint ennyi elég is a hatékony működéshez.

A tűzfegyverek és az aknák mellett a lánctalpas drónra felszerelhető egy 560 watt teljesítményű rádióelektronikai zavaróegységet is. Ezzel meg lehet bénítani az ellenség rádióadásait, felderítő rendszereit vagy akár drónjainak vezérlését is. Nyugati szakértők szerint a tűzerő, a mobilitás és az elektronikus hadviselés integrálása révén az orosz drón ideális eszköze a modern háborúknak.