Nyitókép: Ignatiev

Elismerte: vérengzésre készült az elnökválasztás napján

Infostart
2024. október 9. 08:11
Az FBI által elfogott afgán férfi eladásra hirdette meg a házát, családjának Afganisztánba szóló repjegyeket vásárolt és AK-47-es gépkarabélyokat rendelt.

Egy afgán férfit fogott el a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) az Egyesült Államokban, miután a tervek szerint terrortámadást tervezett végrehajtani november 5-én, az elnökválasztás napján – idézi az AP értesülését a hvg.hu. A férfit az Iszlám Állam terrorszervezet tevékenysége inspirálhatta.

A 27 éves Nasir Ahmad Tawhedi 2021 szeptemberében érkezett az Egyesült Államokba. Az elmúlt hetekben AK-47-es gépkarabélyokat vásárolt, eladásra hirdette meg családja otthonát, feleségének és gyermekének pedig Afganisztánba szóló repülőjegyeket vásárolt.

Tawhedit Oklahoma Cityben fogták el, a tervezett támadás tényét beismerte. Tervei szerint a tömegre támadt volna a választás napján, majd mártírhalált halt volna. Azt nem tudni, hogyan került a férfi a nyomozók látókörébébe, de a bűnügyi iratok között szerepel egy júliusi fénykép, amelyen az FBI szerint Tahwedi látható, ahogy két gyermeknek a mártírok túlvilági jutalmairól szóló szöveget olvas.

A támadásra készülő férfi az Iszlám Állam propagandacsatornáit követte, a terrorszervezethez köthető egyesületeknek adományozott és egy, az FBI által szélsőséges toborzóként azonosított személlyel is kommunikált, mindemellett pedig rendszeresen figyelte a Fehér Ház és a Washington-emlékmű webkamera-közvetítéseit.

Tahwedi mellett felesége öccsét, egy kiskorú afgán férfit is elfogtak a hatóságok. Tahwedit összeesküvéssel és az Iszlám Állam anyagi támogatására tett kísérlettel vádolják, akár 20 év börtönt is kaphat – olvasható.