Nyitókép: Unsplash

Megszelídült, de nem szelíd: Kirk támadására készül Németország

Infostart
2024. október 8. 20:07
A hurrikánból ciklonná szelídült Kirk szerdán éri el Európa partjait. szakértők szerint az egész kontinens időjárására hatással lesz. Számos hírportál orkánerejű szélvihart jósol. Nem kíméli Németországot sem, várhatóan csütörtökre virradóra "kopogtat"

A Kirk vesztett erejéből, az illetékes hatóságok azonban arra figyelmeztetnek, hogy viharos szél és heves zivatarok várhatók.bA szél sebessége a sík vidékeken óránkénti 70 és 100 kilométeres lehet, a hegyes vidékeken meghaladhatja az óránkénti 118 kilométert is.

A rendkívül heves szél mellett a hasonlóan heves esők várhatók, a ország északnyugati részén csütörtökön egész nap négyzetméterenként akár 30 liternél több is.

Még ha a Kirk nem is hurrikánként érkezik, hatásai súlyosak lehetnek. Noha a fák többsége még lombos, a heves széllel, szemben inkább felvehetik a harcot. A ZDF közszolgálati médium által idézett szakértők ezzel szemben arra számítanak, hogy

a kidőlő fák vagy a letörő ágak előreláthatólag nagyobb károkat okozhatnak, különösen az erdőkben, az utakon és a vasútvonalak mentén.

Igyekeznek megjósolni azt is, hogy hol is sújtja a Kirk Németországot. A vihar pontos útvonala ugyanakkor még bizonytalan. Előzetes becslések szerint délnyugati irányból északkeleti felé tartva vonul keresztül az országon, az Eifel-hegységtől Mecklenburgig, nem kizárt azonban, hogy északibb irányba is "elkalandozik".

Egy időjárási szakértő előrejelzésében nem zárta ki, hogy a Rajnától nyugatra négyzetméterenként akár több mint 100 iter esőre lehet számítani, ami árvízveszélyt is jelent.