Nyitókép: MTI/EPA/ANSA/Riccardo Antimiani

Magyar pappal bővül a pápaválasztó bíborosi kollégium

Infostart
2024. október 7. 06:25
Ferenc pápa 21 új személlyel bővíti a bíborosi kollégiumot, úgy, hogy annak magyar vonatkozása is van.

Két magyar vonatkozású névvel találkozhatunk abban a listában, amely a december 8-án bíborossá kreálandók nevét sorolja fel. Angelo Acerbi korábban Magyarország apostoli nunciusa volt. Mivel az olasz származású főpásztor 2001-ben nyugalomba vonult, ráadásul jövőre betölti a 100. életévét, esetében a most bejelentett kinevezés elsősorban szimbolikus jelentőségű.

Német László azonban 68 évesen kifejezetten fiatalos bíboros lesz, és nyilvánvalóan nem csupán elméleti esélye, hanem gyakorlati lehetősége van annak, hogy ott legyen a következő konklávén, ahol majd Ferenc pápa utódját megválasztják - írja a szemlelek.hu.

A leendő bíboros jelenleg is a Vatikánban van, hiszen ott zajlik a Püspöki Szinódus XVI. Rendes Közgyűlése. A lap szerint teljesen váratlanul, meglepetésként érte őt a pápa bejelentése.

Különösen nagy megtiszteltetés, hogy rendi közösségéből, a verbiták (Isteni Ige Társasága, SVD) tagjai közül korábban csak egyetlen személyt kreáltak bíborossá, most viszont az övével együtt japán rendtársa, Tokió érseke bíborosi kinevezését is bejelentették.