Nyitókép: MTI/Fischer Zoltán

Orbán Viktor: nem adjuk oda a brüsszeli bürokratáknak

Infostart / MTI
2024. október 6. 14:35
Az olasz és a magyar két szabadságharcos nép, amely sohasem adja meg magát, sohasem adja fel a szabadságát, és sohasem engedi át az országát idegeneknek - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap Olaszországban, a Matteo Salvini vezette Liga nagygyűlésén, amelyet a Bergamo közeli Pontida kisvaros mezején tartottak.

A magyar miniszterelnök - aki a nagygyűlés díszvendégeként szólalt fel több más európai jobboldali politikus mellett - emlékeztetett: Magyarországon ma az 1848-as szabadságharc hősei emlékére nemzeti emléknap van; abban az időben az olasz és a magyar nép felkelt és fegyverrel harcolt az idegen uralom ellen.

"Az olaszok és a magyarok két szabadságharcos nép,

és mi az ő örököseik vagyunk. Sohasem adjuk meg magunkat, sohasem adjuk fel a szabadságunkat, és sohasem engedjük át az országunkat idegeneknek. Nem adjuk oda se a brüsszeli bürokratáknak, se a globális pénzhatalmaknak, se a migránsoknak" - fogalmazott, hozzátéve, hogy Olaszország az olaszoké, Magyarország pedig a magyaroké.

A magyar kormányfő európai hazafinak nevezte Matteo Salvinit, akit értékelése szerint Magyarországon hősként ünnepelnek, mert lezárta a határokat és megvédte az olaszok otthonait és Európát is. Ezért kitüntetést érdemelne, nem pedig büntetőeljárást - tette hozzá Orbán Viktor, aki a Salvini elleni, az illegális migrációval kapcsolatban indított eljárást a baloldal és egész Európa szégyenének nevezte.

A magyar kormányfő arról is beszélt, hogy össze kell fogni, emlékeztetve arra, hogy első lépésként Olaszországban jobboldali kormány alakult, majd Geert Wilders Hollandiában, Herbert Kickl Ausztriában és Andrej Babis a cseh szenátusi választáson győzött.

Megalakították továbbá a Patrióták európai csoportját, amely már a harmadik legnagyobb képviselőcsoport az Európai Parlamentben.

Meg kell magunkat erősítenünk, és tovább mennünk a jobboldal európai egyesítésének útján! - szólított fel. Hozzátette: "a küzdelem végén megfordul Párizs, visszavesszük Varsót, és mi leszünk Európa legnagyobb politikai ereje. Akkor kézbe vesszük a brüsszeli politikát, és újra naggyá, erőssé, gazdaggá és szabaddá tesszük Európát" - közölte Orbán Viktor.