Nyitókép: Anton Petrus/Getty Images

Ukrajnában már a robotok háborúja zajlik - videó

Infostart
2024. október 2. 14:54
Az ukrajnai harcokban már az is előfordult, hogy robot támadt robotra. Egy ilyen, gépek összecsapását videóra is vette - egy harmadik robot.

Ukrajna a háború kezdetekor a gyengébb minőségű és kevesebb fegyverzetét igyekezett olcsó egyszerű, megoldásokkal feljavítani, kiegészíteni. Ennek egyik kézenfekvő módja a távolról irányított robotok bevetése volt. A kezdetben csak megfigyelésre, felderítésre használt drónokból azonban hamar csapásmérő fegyvert fabrikáltak.

Ma már mindkét hadviselő fél arzenáljában fontos szerepet játszanak a támadó drónok, amelyek közül az úgynevezett FPV robotok a leghatékonyabbak. Ezeket egy virtuális valóság szemüveghez hasonló eszközzel irányítja a pilótájuk. A robotra szerelt kamera képe alapján a kezelő úgy repülhet a drónnal, mintha rajta ülne.

De nemcsak a levegőben tevékenykednek harci drónok, hanem egyre nagyobb számban jelennek meg a csatatereken is. A kerekes, vagy lánctalpas robotok lőszert, vizet, élelemet szállítanak az első vonalakba, visszafelé pedig akár sebesülteket is kimenthetnek, ha ehhez elég nagy a teherbírásuk. De az oroszok egyre gyakrabban használnak felderítésre, aknakeresésre, vagy éppen a rohamozó gyalogság tűztámogatására is távolról vezérelt járműveket.

Az X-en publikáló egyik ukrán portál most egy olyan összecsapás videóját tette közzé, amelyben FPV drón csap le egy keresek robotjárműre. Az ukrán drónpilóta előbb megáll egy pillanatra, hogy alaposabban szemügyre vehesse orosz ellenfelét, aztán már rá is zuhan az ellenséges robotjárműre.

Sajtóértesülések szerint az ilyen gépek közti összecsapások egy ideje már mindennaposak az ukrajnai frontokon.