Nyitókép: MTI/EPA/Franck Robichon

Megkezdi munkáját az ellenzéket máris felháborító új japán miniszterelnök

Infostart / MTI
2024. október 1. 14:42
A japán parlament megválasztotta kedden Isiba Sigeru volt védelmi minisztert, a kormányzó Liberális Demokrata Párt (LDP) új elnökét az ország miniszterelnökének.

A 67 éves Isibát a kormánypárt a múlt pénteken választotta meg új vezetőjének, és mivel a japán politikai rendszer szabályai szerint a párt belső választásának győztese egyből a kormányfő utódja is lesz, az LDP-nek pedig többsége van a japán parlament alsóházában, Isiba miniszterelnökké választása gyakorlatilag biztos volt a keddi szavazáson. Isiba megválasztását a törvényhozás felsőháza is támogatta.

Kisida Fumio, a 2021 októberében hivatalba lépett előző kormányfő augusztus közepén jelentette be, hogy nem indul újra a pártelnöki és így a kormányfői posztért. A magas infláció és a pártot sújtó korrupciógyanús ügyek miatt kormánya népszerűsége jelentősen csökkent, utódjának fő feladata ezért a szavazók bizalmának helyreállítása és a kormánypárton belüli megosztottság megszüntetése lesz.

Isiba hétfőn, még kormányfői megválasztása előtt bejelentette, hogy október 27-re tervezi az előrehozott országos választások kiírását, amivel kiváltotta a parlamenti ellenzék tiltakozását. Szerintük ugyanis a lépés "tiszteletlenség" és "alkotmányellenes", továbbá alig hagy időt arra, hogy a választásokig az ellenzék áttekintse és megvitassa az új kabinet tervezett politikáját.

Isiba október 9-én - a rendkívüli parlamenti ülésszak végén - várhatóan feloszlatja a törvényhozás alsóházát és új kabinetet alakít, amelynek névsorát feltehetően még kedden bejelenti. Az új kormányban Isiba hétfői közlése szerint két egykori védelmi miniszter szinte biztosan helyet kap: Ivaja Takesi a külügyi, Nakatani Gen pedig a védelmi tárcát fogja vezetni.

Isiba a Hudson Institute washingtoni kül- és biztonságpolitikai elemzőintézet számára írt és a múlt héten közzétett cikkében felvetette egy NATO jellegű ázsiai katonai védelmi szövetség megalakítását, valamint a japán-amerikai kétoldalú biztonsági megállapodás felülvizsgálatát is. Az új szerződés Isiba elképzelése szerint a korábbinál egyenlőbb feltételek mentén magában foglalná a Japánban működő amerikai támaszpontok közös kezelését, illetve japán katonai támaszpontok létesítését az Egyesült Államokban.

Isiba továbbá ígéretet tett arra, hogy folytatja a Kisida-kormány általános béremelést célzó gazdaságpolitikáját, visszaszorítja a születési és népesedési ráta intenzív csökkenését, valamint erőfeszítéseket tesz a szigetország természeti katasztrófákkal szembeni ellenállóképességének növelésére.

Az új kormányfő várhatóan pénteken tart beszédet a kabinet terveiről, várható intézkedéseiről.