Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Lapértesülés: békecsúcsot próbál szervezni Orbán Viktor

Infostart
2024. szeptember 30. 12:58
Az ENSZ közgyűlésének háttérbeszélgetései során Orbán Viktor magyar miniszterelnök intenzív tárgyalásokat folytatott több országgal egy békecsúcs előkészítése érdekében.

A svájci Die Weltwoche értesülése szerint a kormányfő Kínával és Brazíliával folytatott intenzív tárgyalásokat egy olyan találkozó összehozása érdekében, amelyen Ukrajna és Oroszország is résztvevő lenne. A Portfolio összegzése szerint a csúcs célja a konfliktus lezárása, és a két fél, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök közötti feszültségek enyhítése lenne. Ebben számít a magyar kormány Kína és Brazília támogatására. A békecsúcs szervezésében a svájci lap szerint Franciaország és Svájc is szerepet vállalhat.

Míg Zelenszkij továbbra is hisz a katonai győzelemben, Putyin úgy véli, hogy az ukrán hadsereg veresége elkerülhetetlen. E két, egymástól távol álló álláspontot Orbán nemzetközi nyomásgyakorlással próbálja közelíteni.

Orbán Viktor már a nyári szünet előtt elkezdte diplomáciai körútját Kijevben, Moszkvában és Pekingben, a hivatalos indoklás szerint azért, hogy megpróbálja feltárni a békekötés lehetséges útjait. Ez feszültséget szított az uniós országok egy részével.