Nyitókép: Sean Rayford/Getty Images

Bajban az Egyesült Államok délkeleti része, már három számjegyű Helene áldozatainak száma - kép, videó

Infostart / MTI
2024. szeptember 30. 08:39
Az árvíz miatt több település csak légi úton közelíthető meg, összesen már 116-an haltak meg. Volt, ahol 140 éves csapadékrekord dőlt.

Tovább növekedett és megközelítette a százat a halálos áldozatok száma az Egyesült Államok délkeleti, hurrikán és árvíz sújtotta államaiban, miközben a romok eltávolítása is zajlott vasárnap.

Az összesítések szerint a nyilvántartott halálos áldozatok száma már 116, és közülük legtöbben Észak-Karolina állam egy hegyek között fekvő városában, Asheville-ben haltak meg, amelyet áradás sújtott:

Az Appalache-hegység déli vonulatainak ölelésében fekvő településre légi úton szállítanak élelmiszert és ivóvizet. Tennessee állam több közeli települését szintén árvizek érintették.

A Helene-hurrikán négyes fokozatú viharként csütörtök éjszaka ért partot Florida északnyugati részén, ahol számos lakóépület összeomlott, valamint tengervíz árasztott el utcákat. Az okozott szélkárok és a nyomában járó súlyos esőzések az Egyesült Államok legalább öt államát - Florida, Georgia, Dél- és Észak-Karolina, valamint Tennessee - érintették súlyosan.

Treasure Island, Florida, szeptember 28.: Légi felvétel a homokról és a hordalékról, amivel az áradás beterítette az utcákat.

Georgia állam legnagyobb városában, Atlantában az ítéletidő két nap alatt 280 milliméter esőt hozott, amivel csaknem 140 éves, 1886-ból származó csapadékrekord dőlt meg.

Észak-Karolinában volt olyan település, Spruce Pine, ahol keddtől szombatig 610 milliméter csapadékot jegyeztek fel.

A hatóságok a károk elhárításán és helyreállításon kezdtek dolgozni, vasárnap reggel még mintegy 2 millió fogyasztónál szünetelt az áramszolgáltatás.

Steinhatchee, Florida: Egy étterem alkalmazottja a néhai munkahelye romjait kutatja át.

Joe Biden elnök katasztrófa-sújtotta területté nyilvánította Florida és Georgia államokat, ami szövetségi források igénybe vételét teszi lehetővé a károk elhárításához és helyreállításhoz. Észak-Karolinában vészhelyzet van érvényben, ami szintén megkönnyíti a központi segítség igénylését.

Komoly gyűjtés is indult a károsultak megsegítésére, részben a Vöröskereszt révén.

A Moody's Analytics előzetes szakértői becslései szerint a vihar és áradások csak magántulajdonban 15-26 milliárd dollár kárt okozhattak, míg más számítások szerint a természeti katasztrófa kárösszege és gazdasági hatása elérheti a 110 milliárd dollárt.