Nyitókép: Getty Images/ sansubba

A világ legmagasabb hegyén is lesz töltőállomás

Infostart
2024. szeptember 28. 08:30
A Mount Everesten is elérhető lesz a szolgáltatás.

Egy 150 kW-os, napelemes autótöltő állomást épített a Mount Everest 4300 méteres magasságában a kínai Aiko Solar vállalat. Az új létesítmény 645 W teljesítményű, kétoldalas, dupla üveges napelemmodulokkal és egy 200 kWh kapacitású energiatároló rendszerrel működik, így teljesen hálózatfüggetlen - írja a vezess.hu.

Évente több mint egymillió turistát akarnak kiszolgálni, különösen azokat az elektromos autósokat, akik az elektromos járművek töltési nehézségeivel szembesülnek ezen a ritkán lakott, magaslati vidéken. Az elektromos „istállóban” 20 autónak van hely, ahol 4,6 kW-os szupergyors töltőpisztolyok is rendelkezésre állnak.

A töltőállomás megépítése komoly logisztikai kihívásokat jelentett. A távoli és magas elhelyezkedés miatt nehéz volt az építéshez használt eszközök, például targoncák szállítása. Emellett az extrém időjárási körülmények, mint a jégeső, hóviharok még nehezebbé tették a munkát. Az Aiko Solar különösen nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy olyan napelemeket válasszon, amelyek jól bírják az extrém időjárási körülményeket. Az általuk használt modulok ellenállnak a repedésnek, és hatékonyan működnek a magas UV-sugárzásnak kitett, hideg környezetben is.