Nyitókép: NurPhoto/Getty Images

Hatalmas bajban Csehország - felázott a talaj, dőlnek a fák a villanyvezetékekre

Infostart / MTI
2024. szeptember 15. 11:45
Csehországban több mint 250 ezer háztartás maradt áram nélkül a pusztító vihar miatt - számolt be vasárnap a CTK ügynökség az energiaszolgáltatókra hivatkozva.

A legdrámaibb helyzet a Lengyelországgal határos Morva-Szilézia keleti régiójában van. Csak ott több mint 100 ezer háztartásnak kellett áram nélkül boldogulnia. A felázott talaj miatt számos fa dőlt a felsővezetékekre és a nagyfeszültségű vezetékekre. Az előrejelzések szerint az esőzések várhatóan hétfőig folytatódnak.

A vasúti közlekedésben is jelentős fennakadások voltak, mivel fák dőltek a sínekre, számos pályaszakasz pedig víz alá került. Mintegy 40 vasútvonalat teljesen le kellett zárni.

A Prága és Ostrava közötti fontos vasúti fővonal Studenka állomásnál víz alá került. Ezért számos lengyelországi és szlovákiai Eurocity-járatot töröltek. A vonalon a Prágából érkező vonatok Olomoucban, a Lengyelországból érkező vonatok Bohuminban végződnek.

Martin Kavka, a vasútigazgatóság tűzoltóságának szóvivője szerint a tűzoltók a szombati nap folyamán mintegy 130 balesetnél avatkoztak be a vasútvonalon.

A hatóságok felszólították a polgárokat, hogy lehetőség szerint kerüljék az autóval vagy vonattal való utazást.