Nyitókép: Gregorio Borgia

Hozzászólt a pápa is az amerikai elnökválasztáshoz

Infostart / MTI
2024. szeptember 14. 19:44
Ferenc pápa arra buzdítja az amerikai szavazókat, hogy válasszák a kisebbik rosszat.

A katolikus egyház fejét arról kérdezték egy sajtótájékoztatón, hogy mit tanácsol az amerikai választópolgároknak, kire szavazzanak az elnökválasztáson, amire Ferenc pápa úgy reagált: válasszák a kisebbik rosszat.

Ferenc pápa mindkét amerikai elnökjelöltet „életellenesnek” nevezte, és azt tanácsolta a katolikus szavazóknak, hogy a novemberi választáson igyekezzenek a „kisebbik rosszat” választani – írja az Index a BBC cikkére hivatkozva.

Az Amerikai Egyesült Államokban mintegy 52 millió katolikus él, ami tekintélyes része a világ 1,4 milliárd katolikusának. A pápa szerint a migránsok elutasítása – utalva ezzel Trumpra – „súlyos” bűn, Kamala Harris abortuszról vallott álláspontját pedig „merénylethez” hasonlította. A pápa mindazonáltal arra biztatta az amerikaiakat, hogy menjenek el szavazni.

Mindkettő az élet ellen van, legyen az, aki kiutasítja a migránsokat, vagy legyen az, aki megöli a csecsemőket – nyilatkozta a katolikus egyházfő, de nem nevesítette sem Kamala Harrist, sem Donald Trumpot.

A kisebbik rosszat kell választani. Ki a kisebbik rossz? Az a hölgy vagy az az úr? Nem tudom. Mindenkinek lelkiismerete szerint kell cselekednie – felelt a pápa az újságírói kérdésre.

Ferenc pápa korábban már bírálta Donald Trumpot, a 2016-os választások idején az elnökjelölt bevándorlóellenes megnyilvánulásai miatt azt mondta, „nem keresztény”. „A migránsokat kiutasítani, nem hagyni őket fejlődni, nem hagyni, hogy életük legyen, aljas dolog” – mondta akkor.