Nyitókép: Getty Images/Vatican Pool

Ferenc pápa apostoli útja Ázsiába: az egyházfő több céllal járta a földrészt

Infostart / InfoRádió - Exterde Tibor
2024. szeptember 13. 20:53
Indonéziába, Szingapúrba, Pápua-Új-Guineába és Kelet-Timorba látogatott Ferenc pápa, ahol a helyi keresztények támogatása mellett erősíteni szeretné a párbeszédet az iszlám világgal.

Negyvenötödik apostoli látogatására indult Ferenc pápa szeptember 2-án, amikortól kéthetes utat tett Ázsiában, ahol végigjárta Indonéziát, Szingapúrt, Pápua Új-Guineát és Kelet-Timort, képviselve a katolikus egyházat, illetve meglátogatva az ott élő katolikusokat.

Erdélyi Dóra, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány senior elemzője az InfoRádióban elmondta, két további célja is van az útnak: egyrészt az egyházfő szeretné előremozdítani a katolikus–muzulmán párbeszédet – ezt már azzal is megalapozta, hogy a pápák sorában Ferenc volt az első, aki az Arab-félszigetre utazott 2019-ben. Azt is érdemes tudni, hogy Indonézia a világ legnépesebb, muszlim többségű országa, ezért szeretné itt folytatni a pápa a diskurzust. Emellett, második célként az éghajlatváltozásra is szeretné felhívni a figyelmet.

Az európai gyarmatosítás időszaka után is tovább mélyült a szakadék Ázsia és a kereszténység között, úgy emlegetik a vallást, mint egy idegen testet a kontinensen. Ázsiában a katolikusok kisebbségben élnek, mégis az látszik, hogy 2020-ban 320 millió keresztény élt ott, ami a világ keresztényeinek 13 százalékát teszi ki, ezzel párhuzamosan a földrész lakosságának csak 7 százalékát – magyarázta az elemző. Hozzátette, változott a kereszténységhez való hozzáállás, de a követői továbbra is kisebbségben élnek, és Ferenc pápa őket szeretné bátorítani a látogatásával.

Erdélyi Dóra arról is szót ejtett, hogy Európa népessége várhatóan fogyatkozik az elkövetkező évtizedekben, 2100-ig az előrejelzések szerint 6 százalékkal fog csökkenni.

Emellett a vallástól, főleg a kereszténységtől való elfordulás, a liberális eszmék előretörése is afelé mutat, hogy esik az európai keresztények száma és aránya világszinten.

Előrejelzések szerint előtérbe fog kerülni Afrika, ahol 2050-re a keresztények 40 százaléka fog élni, és vélhetően Ázsia is a vallás fontos bázisává válik.

Az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány senior elemzője szerint Európában az új, liberálisabb eszmék következtében az ateizmus felé fordulás látható és várható is. Hozzátette, a nemzetközi előrejelzés szerint az öreg kontinensen a következő 25 évben 100 millió fővel fog csökkenni a keresztények száma, míg a vallás nélküliek, ateisták száma emelkedésnek indul.

Tizenkét napos délkelet-ázsiai és óceániai körutazását Szingapúrban befejezve Ferenc pápa pénteken visszaindult a Vatikánba. Indonéziában, a világ legnépesebb muszlim országában a pápa a jakartai Isztiklal mecset nagyimámjával közös nyilatkozatot adott ki, amelyben együtt szólítottak fel a vallás nevében elkövetett erőszakkal szembeni fellépésre és a klímaválság elleni globális küzdelemre.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Ferenc pápa apostoli útja Ázsiába - Erdélyi Dóra, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány senior elemzője
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást