Nyitókép: MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat pool/Gavriil Grigorov

Az amerikai-brit találkozó kapcsán már Vlagyimir Putyin üzent a Nyugatnak

Infostart
2024. szeptember 13. 11:54
A brit cirkálórakéták oroszországi terület elleni bevetése a téma.

A brit és amerikai vezetők pénteken kulcsfontosságú találkozót tartanak Washingtonban az ukrajnai háborúval kapcsolatban. A megbeszélésen várhatóan olyan terveket vitatnak meg, amelyek lehetővé tennék Ukrajna számára, hogy nyugati rakétákkal oroszországi célpontokat támadjon.

Az orosz elnök nyilatkozatokban már kifejtette a véleményét ezzel kapcsolatban, de csütörtök este a Politico szerint egyfajta figyelmeztetést adott ki, amelyben ismét egyértelművé tette álláspontját: "Ez azt jelenti, hogy a NATO-országok, az Egyesült Államok és az európai országok Oroszország ellen harcolnak" - mondta.

A pénteki kétórás csúcstalálkozón a brit és amerikai felek várhatóan megvitatják a brit gyártmányú Storm Shadow cirkálórakéták esetleges ukrajnai bevetését orosz területen. Katonai szakértők szerint ez megnyithatná az utat az amerikai ATACMS rakéták oroszországi célpontok elleni bevetése előtt is - emlékeztetett a Portfolio.

A Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov szerint a találkozó csupán formalitás, és az alku már megszületett. Hozzátette, hogy Oroszország válasza "megfelelő lesz".