Nyitókép: MTI/Mario Guzmán

Tüntetők foglalták el a mexikói szenátust

Infostart / MTI
2024. szeptember 11. 09:38
Az igazságügyi reform ellen tüntetttek, de nem jártak sikerrel.

Több száz tüntető szállta meg kedden a mexikói szenátust, hogy akadályozzák a leköszönő baloldali elnök, Andrés Manuel Lopez Obrador által előterjesztett igazságügyi reform elfogadását.

"Szenátorok, állítsátok meg a diktátort!", "Az igazságszolgáltatás nem bukhat el!" - skandálta több tucat tüntető mexikói zászlókkal a kezükben.

Gerardo Fernández Norona, a szenátus elnöke kénytelen volt elnapolni az ülést, miután az emberek áttörték a biztonsági kordonokat. Fernandez Norona nem sokkal később bejelentette, hogy az ülést áthelyezik a szenátus régi székhelyére.

"Meglesz az igazságügyi reform" - szögezte le a politikus.

A viták este folytatódtak a másik épületben, amely köré a tüntetők is átvonultak. A menet résztvevői - a sztrájkoló igazságügyi tisztviselők és joghallgatók - ellenezték a reformot, amelynek révén Mexikó lenne a világon az első olyan ország, ahol az összes bírót választás útján neveznék ki, beleértve a legfelsőbb bíróság tagjait is.

Nem sokkal később, szerdán a szenátus véglegesen jóváhagyta a reformot, ezzel megerősítette Obrador leköszönő elnök győzelmét, aki a vitatott javaslatot támogatta. A kritikusok attól tartanak, hogy a reform veszélyeztetheti a jogállamiságot, és kárt okozhat Mexikó gazdaságának, mivel visszafogja a beruházásokat és aláássa az észak-amerikai kereskedelmi paktumot.

A tervezett változtatások miatt hetek óta mindennaposak a tüntetések. A javaslatot az alsóházi képviselők egy tornateremben voltak kénytelenek megvitatni és elfogadni, miután tüntetők akadályozták a belépést az alsóházba.

A mexikói államfő, aki október 1-jén adja át a hatalmat megválasztott utósának, Claudia Sheinbaumnak, azt állítja, hogy a mexikói igazságszolgáltatás korrupt, és csak az elit gazdasági érdekeit szolgálja, miközben a civil szervezetek szerint a bűncselekmények több mint 90 százaléka büntetlenül marad Mexikóban. A változtatás ellenzői úgy vélik, hogy a reform aláássa a bírák függetlenségét, és kiszolgáltatottá teszi őket a szervezett bűnözés nyomásának.

Az ellenzéki pártok, a jobbközép Nemzeti Akció Párt (PAN), a centrista Intézményes Forradalmi Párt (PRI) és a Polgári Mozgalom kijelentette, hogy ellene fognak szavazni. "Már korábban is mondtuk, és újra elmondjuk: a végsőkig harcolni fogunk, hogy megakadályozzuk ezt a gyalázatot a köztársaság és a demokrácia ellen" - írta Alejandra Barrales, a Polgári Mozgalom szenátora.

Lopez Obrador, aki gyakran bírálta a legfelsőbb bíróságot, amiért az több javaslatának is útjába állt, óva intett minden olyan kísérlettől, amely az alkotmány "égbekiáltó megsértése" lenne. "Az aggasztja leginkább azokat, akik ellenzik ezt a reformot, hogy elveszítik kiváltságaikat, mert az igazságszolgáltatás a hatalmasok (...) és a fehérgalléros bűnözés szolgálatában áll" - mondta kedden a leköszönő elnök, akinek népszerűsége megközelíti a 70 százalékot.