Nyitókép: MTI/EPA/PAP/Pawel Supernak

Bombaként robbant Lengyelországban Donald Tusk kijelentése a „harcoló demokráciáról”

Infostart / MTI
2024. szeptember 11. 18:57
Több lengyel politikus kommentálta szerdán Donald Tusk kormányfő előző napi kijelentését a „harcoló demokráciáról”: Szymon Holownia alsóházi elnök szerint Lengyelországban továbbra is parlamenti demokrácia uralkodik, Jaroslaw Kaczynski, a fő ellenzéki párt elnöke viszont sztálinizmust emlegetett.

A politikusok arra reagáltak, hogy Tusk kedden a lengyel jogállamiságról szóló szenátusi értekezleten kijelentette: amennyiben a kormányerők a Jog és Igazságosság (PiS) kormányzása után „vissza akarják állítani az alkotmányos rendet és a liberális demokrácia alapjait, a harcoló demokrácia kategóriáiban kell cselekedniük”. Hozzátette: azon kockázat tudatában is hoz majd döntéseket, hogy

„a puristák szempontjából nem mindegyik felel meg a teljes jogállamiság kritériumainak”.

A keddi értekezleten részt vevő Szymon Holownia szerdán újságíróknak elmondta: „ha alkalom adódik”, megkérdezi Tusktól, „pontosan mire is gondolt”. Hozzáfűzte: feltételezi, hogy a kormányfő a jogállamiság visszaállításáról beszélt. „Nem hiszem, hogy valamilyen belső konfliktusra gondolt volna, esetleg polgárháborúra vagy frakciók közötti harcra” – mondta Holownia.

Hozzátette: „erőteljes, kemény politikai harc” bejelentéseként értelmezte Tusk szavait. Ami Lengyelország politikai berendezkedését illeti, nem változott semmi, „továbbra is parlamenti, az emberek számára fontos ügyekért harcoló demokrácia áll fenn” – magyarázta a házelnök.

Jan Grabiec, a kormányfői hivatal főnöke a Radio Zet kereskedelmi rádióban elmondta: a „harcoló demokrácia” fogalma nem egészen új. „A jogi doktrínában legalább a nácítlanítás időszaka óta jelen van, amikor Németországban folyamatban volt a demokrácia visszaállítása” – fűzte hozzá.

Adam Bodnar igazságügyi miniszter és főügyész a Polsat News kereskedelmi hírtévében úgy ítélte meg: Tusk tudja, hogy Lengyelország „olyan rendkívüli pillanatban találja magát, amikor védeni kell a demokratikus rendet”, és az alkotmányosság visszaállítása érdekében

„úgy kell alkalmazni különféle rendelkezésre álló eszközöket, hogy azok hatékonyak legyenek”.

Jaroslaw Kaczynski, a fő ellenzéki párt, a Jog és Igazságosság (PiS) elnöke a szejmben újságírói kérdésre elmondta: Tusk szavai „a sztálinizmust idézik fel azon elemeiben, amelyek egyfelől borzasztóak, másfelől a maguk módján szórakoztatóak voltak”.

Marcin Warchol, a PiS képviselője, volt igazságügyi miniszter az X-en azt írta: Donald Tusk „éppen hivatalosan meghirdette a rezsim kiépítését”. „Jogot fog sérteni, amit a harcoló demokrácia keretein belüli lépéseknek nevezett” – fogalmazott. „Hol van az Európai Bizottság, a Velencei Bizottság, hol vannak a jogállamiság és a demokrácia védelmezői?” – tette fel a kérdést.

„Lenin feltámadt a sírjából” – kommentálta az X-en Tusk kijelentését Maciej Wasik, a PiS európai parlamenti képviselője.