Nyitókép: Getty Images/SOPA Images

Az ukrán hadseregre nézve lesújtó hírek érkeztek Amerikából

Infostart
2024. szeptember 11. 14:58
Hiába alakít az ukrán hadvezetés újabb és újabb dandárokat, modern fegyverekkel és harci járművekkel nem tudják őket ellátni.

Az amerikai Forbes arról ír, hogy Ukrajna tavaly ősszel 11 új dandárt hozott létre, ezzel a haderő méretét 10 százalékkal növelték. A terv ekkor az volt, hogy hat hónap múlva a frontra küldik őket és leváltják azokat a viharvert alakulatokat, melyek nem egy esetben több mint másfél éve folyamatosan harcolnak az oroszokkal - írja a Portfolio. A lap arról is beszámol, hogy

az újonnan létrehozott alakulatok azért nincsenek a fronton, mert nem tudtak nekik elég fegyvert, és különösen harci járművet biztosítani.

Erre egy példa a 154-es számú dandár, melynek kiképzése jól halad, járműparkjuk azonban több mint hatvanéves szovjet harcjárművekből és könnyen páncélozott nyugati technikából áll. A cikk szerzője megjegyzi, úgy néz ki, a 154-es dandárt most azokkal az ősrégi szovjet T-62-es harckocsikkal szerelik fel, melyek használata miatt kinevette a világ az oroszokat körülbelül 2 éve.

Erről Olekszandr Szirszkij ukrán főparancsnok is beszélt: azt mondta pár napja, hiába formál Ukrajna újabb és újabb dandárokat, nem kapnak elég gyorsan, elég fegyvert ahhoz, hogy felszereljék őket - írják.

A Forbes haditechnikai elemzője, David Axe hozzáteszi: "Bár az oroszok motorokkal és golfkocsikkal szerelik fel magukat, összességében még mindig jobb felszereléssel rendelkeznek, mint az ukránok és többen is vannak. Szirszkij azt mondta, hogy ellensúlyozni tudják az orosz erőfölényét azzal, hogy high-tech fegyverekre fókuszálnak. De a 60 éves BMP-1-es, az új dandárok egyik elsődleges járművel, nem high-tech fegyver."